Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

New year 2014

Badan tak sihat, demam akibat redah hujan minggu lepas. Tengok iklan-iklan kat google ni banyak tempat buat sambutan ambang kemerdekaan. KLCC of course la ada, Putrajaya pun ada, mak oii Nilai 3 pun ada. Cari alternatif lain, ceramah agama pun banyak. So tepuk dada tanya hati dan akal. Pilih sebab pilihan di tangan anda. So apa cer tahun 2013. Tercapai tak apa yang dihajati? Moga apa yang dah di list down masa awal-awal tahun 2013 tercapai. Alhamdulillah dari 10 benda yang saya list down, 6 darinya dah tercapai. Kalau 2013 ni banyak mengharungi cabaran, jadikan 2014 mematangkan anda dalam menghadapi sebab kadangkala kita perlu toleh ke belakang, melihat segala apa yang kita telah lakukan untuk dijadikan panduan dan pengajaran yang berguna. Moga 2014 adalah tahun yang lebih baik daripada tahun sebelumnya. Cuma yang pasti 2014 adalah tahun kenaikan harga yang mendadak. Sighh... keluh panjang

Dia Menyayangi Kamu Sebelum Suami Kamu Melafazkannya

Dia menyayangi kamu sebelum ibumu melahirkanmuDia menyayangi kamu sebelum suami kamu melafazkan akad nikahDia menyayangi kamu, menangis kerana kamu sebelum kamu dilahirkanSelawat dan pujian baginya, Muhammad SAW

Conversation Luahan

Kite sambung semula ye. Lama dah terperam. Tapi permasalahan dia mengajar saya bagaimana seorang suami berfikir tentang isteri dia. Oo remember k, everyone have different marriage life. Jangan banding-bandingkan dengan marriage life kite. "Pernah tengok handset suami""Gosh.. perlu ke? Tak pernah. Sometimes la, bile he ask me to reply any email or whatsapps la" -- dengan muka berkerut-kerut. Macam la dia nampak aku muka curious ni. Memang ada ye isteri yang tiap-tiap hari tengok handset suami."Thats y she make me feel that i cannot be trusted. Contohnye, nak gi kedai mamak tengok bola. N then dia tanya, nak tengok dengan sapa, nak g pukul berapa, bes sangat ke bola, nanti jangan balik lewat. Makan kat umah dulu, takyah membazir nak makan kat luar. Nanti duduk jangan nak duduk dekat pompuan. Nak smoking lemama la tu...I mean tengok bola je kut but .. "Mengangguk - angguk kepala lagi. Otak time tu memang berfikir. Ooo.. macam ni rupanya lelaki ni berfikir. M…

WW

Luahan Seorang Teman

Hari tu ada seorang kawan memang saya dah kenal since 15years ago (dah macam adik-beradik) tetiba whatsapps saya. He is married guy acctually. So bile dia tetiba whatsapps.. tetiba terpikir maybe dia dalam keadaan susah hati. Biasala instinct dari seorang teman yang memang dah biasa sangat dengan perangai dia. Oo dia lagi tua dari saya 3 tahun tau. 1st whatsapp dia berbunyi :"Busy ke?" -selalunya kalau orang ada masalah inilah permulaan ayat dia. So saya jawabla, bagi taknak menghampakan dia"Tak. Nape?""Im mess now""Gosh. Whats wrong. G la main game ke or baca berita sukan""Something i want to tell you right now. Somehow somewhere i think i hv choice the wrong path"Adehh.. bila baca ayat tu, saya senyum. Betulla tekaan saya kan kan kan.."Kenapa? " malas nak buat andaian yang bukan-bukan."Im in love with somebody whos not my wife"Masa tu rasa macam nak hentak je kepala budak sorang ni, giler apa! 5years marriage and …

Awek Pisang Goreng

Buku ni memang bes gilerrrrr... kelakar tahap dewa huhu. Dialog utara yang sempoi diselangi dengan dialog yang memang kelakar. Menambat hati ini. Baca buku ni dalam tren, sepanjang tu memang tak habes-habes gelak. Orang sebelah pun duk jeling-jeling tumpang sekaki sebab pelik saya asek gelak je. Hahaha.. rasanya jika orang yang dilanda kemurungan better baca buku ni. Memang boleh menceriakan hari anda yang moody. Kelakar macam tengok runningman plak, Sentuhan penulis lelaki ni memang sempoi habes. Ha.. jangan terkejut penulis lelaki tau lulusan 'engine nyor' lagi. Terbaek. Bak cakap korean.. deebakk.. Memang direkomenkan untuk membeli dan membacanya. 12 bintang dari 10 bintang. Ok tak?? Hahaha.. saya dah habes baca buku ni, so nak baca lagi 2nd round. Terbaekk la Syah Shah - nama penulis.  Haaa.. ni cover dia, sampai main amek jek gambar senget sebab excited sangat nak bagitahu korang. Taknak korang miss novel ni. Cari tau.. jangan tak cari. Mengisahkan seorang jejaka yang dah…

Periority Berbeza

Kadangkala pergaduhan boleh jadi disebabkan benda-benda kecil sahaja disebabkan periority yang berbeza - Dr Zubaidi Hj Ahmad

Alasan kenapa saya diam

Kengkadang dalam kehidupan kite seharian, kite penat dengan sesetengah orang yang selalu berprasangka buruk walhal kita buat sesuatu perkara tiada apa-apa niat pun. Sighhh... sedih dengan manusia yang sentiasa ada aura negatif ni ,,

Simple & Easy

Ingat tak dulu saya ada share mengenai buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI. So maybe ada yang belum lagi berkesempatan nak baca akibat dek kekangan masa. Maklumlah sekarang semua benda naik.. so gigih mencari side income untuk menampung desakan kehidupan. Bak kata kawan saya "Iye betul wang tak boleh beli kebahagian, tapi nak bagi anak-anak yang terbaek,perlukan wang yang banyak". Tipulah kalau wang tu tak penting, sebab nak masukkan pre school anak-anak pun register 1.5k. So apa kata back to basic.. Jom amalkan sama-sama. InshaAllah rezeki Allah tu luas..

Redwork Restaurant

Sebenarnya dah lama nak update pasal restoran ni, tapi disebabkan camera tetiba buat hal terpaksa ditangguhkan. Restoran ni memang glamer. Selalunya dapat ruangan eksklusif di suratkhabar. Acctually restoran ni glamer disebabkan steamboat dia, but ala carte pun tak kurang hebatnya. Kali ni saya update pasal ala carte. Untuk sesapa yang tak tahu, ala carte dia adalah berkonsepkan chinese muslim restaurant. Eh eh chinese lagi hikhik.. ntah kenapa tekak ni asek nak rasa chinese food jek. Nak biasakan diri kut. Ok, yang ini senarai harga sesapa yang nak makan steamboat. Dont worry, pilihan dia memang banyak sampai tak terlarat dan tak tahu nak pilih. Semestinya memang terbaek. Pilihan ada 3 jenis kuah steamboat sama ada tomyam, sup atau herba. 
Ok, yang ni di antara menu ala carte yang kami pilih malam tu, scroll down pls.. . . . . Yang ini yang kami order hari tu Red Chilli Crab. Fuhh memang bes. Ada saiz small, medium @ large. Ini kalau dihidangkan dengan roti macam kat sentosa, singapore lagi…

Gadget

Lately saya tengok banyak kat ig, fb dan kebanyakkan media sosial menceritakan zaman dulu bebudak lagi best. Main teng teng, police sentri, dan bermacam-macam lagila. Dorang cakap zaman sekarang bebudak kat tangan penuh dengan gadget. Gi memana mengusung dengan gadget. Sampai kan ada yang salahkan gadget ni. Sampai terkeluarla ayat-ayat albert einstein ni ... *pic ni dah keluar kat topik sebelum ni. Saya nak keluarkan lagi sebagai tanda ingatan.
Pendapat saya acctually ialah peranan parents itu sendiri. Mungkin mereka mengambil jalan pintas, nak senang jaga, so anak diberi gadget. Mungkin juga mereka terlalu busy untuk anak mereka, maka diberinye gadget itu memudahkan mereka menjalankan tanggungjawab mereka. Its totally wrong. Boleh nak bagi, tapi make sure ada limit ye kengkawan. Limitkan aktiviti mereka dengan gadget. Pastikan mereka ada aktiviti lain yang mereka buat seperti main lego (very recommended), drawing, etc....
Saya tak salahkan gadget. Sebab bagi saya dengan gadget tu la a…

Kahwin itu Indah

Disebabkan sekarang ni musim orang berkahwin. Bulan yang schedule packs every weken. Makan lauk kenduri je, yummy! So saya pun google la benda-benda yang berkaitan dengan perkahwinan ni. Indeed, marriage was along journey. Macam-macam boleh jadi. Dan macam-macam yang perlu dibuat. Orang tua kata perkahwinan ni ada fasa tertentu. Mendatar, menaik or bergoncang tu perkara biasa. So tengah-tengah google, terjumpa la artikel ni. Tajuk dia The Key To A Happy Marriage Is. Boleh sama-sama kita share ye.1) Never both be angry at the same time - ni memang penting, sebab kalau dua-dua bertekak, takde sapa pun nak dengar. Apa salahnye mengalah. Mengalah bukan bererti kalah tau.2) Never yell at each other unless the house is on fire3) If one at you has to win an argument, let it be your mate.4) if u must criticize, do it lovingly.5) never being up mistakes of the past - ni perangai kebanyakan perempuan yang suke mengungkit, Bahaya tau. Dulu saya suke gak ckp macam ni, suami selalu remind. Dia cak…

WW

Horizon Garden, Bangi

Macam sebelum ni, saya dan keluarga menjelajah seluruh pelusuk bangi untuk mencari makanan yang bes bes.. huhu. Restoran ni terletak di bangi. Sederet dengan outlet yourgurt. Gambar duta dia Aaron Aziz, besar sangat. dari jauh leh nampak. Alamat dia macam tertera tisu tersebut. Konsep restoran fine dining- chinese muslim.  Ala carte pun ada. Tapi lagi bagus ambil package. Kami sekeluarga ambil package A, harga rm77.00. Banyak pilihan lauk.  Ni ikan siakap. Termasuk dalam package A tu. Ni soft crab. Ni kami order lain. Saiz kecik RM35, besar RM70. Tapi tak sedap sangat sbb rasa macam tengah makan cekodok ketam. Haha Ni termasuk dalam package. Sizzling beef. Very recommended sebab memang terbaek. Macam nak tambah je lagi. Semasa tunggu makanan sampai, dorang akan beri chinese tea percuma. So takyah order air lain pun ok sebab boleh request mintak tambah lagi. Macam ala-ala hotel gitu. Dekorasi dia simple jek. Oklah bagi saya, tak nampak berserabut. Bagi saya sesuai kalau datang dengan jumlah …

Jom Tolong - part 2

Walaupun kite tak dapat jadi sukarelawan, ini cara termudah untuk bantu mereka

Work Smart Not Hard

Thats i called work smart ...
www.lifehack.org/articles/work-smart-not-harder.html

Jom Tolong

Banjir dan makin bertambah buruk di Johor, Kelantan, Terengganu dan Pahang.. Jom tolong sama-sama doakan mereka supaya terhindar daripada kecelakaan ..,

Wordless Wednesday

Kawan Lama Tak Jumpa

Dah lama peram entry ni sebab dalam kepala banyak benda nak tulis, tp bila bab nak menaip tu tetiba "eh eh ayat apa nak guna ye.. tak tak salah ayat ni.. " so terperamla ia, naseb baek tak jadi jeruk huhu. Entry kali ni saje nak cerita pengalaman yang kena diri sendiri. Biasala keluarga saya dulu jenis berpindah-randah. So banyakla tempat belajar. So bile dah asek tukar sekolah ni, banyakla kawan. Even bukan rapat pun, still contact. Wassup jek memanjang, group pun banyak. So, satu hari ni ada seorang kawan ni call.
"Eh lama la tak jumpa ko. Jom jumpa nak? Rindula nak borak dengan ko" ayat si A cakap dalan phone. Banyak kali gakla saya menolaknye sebab kekangan masa. Last last jumpa gak, sebab beriya betul dia ajak. So saya pun jadi excited nak jumpa. Yelah, lama btul tak jumpa kan, so banyakla nak diceritakan. So dah tetapkan tarikh, masa dan tempat... berjumpa la 2 insan ni di salah satu restoran exclusive (exclusive la sangatkan). So bile jumpa tu, macam biasala…

Monday Blues - part 2

Bos lama saya dan kengkawan suke sakat saya, sebab bile jam kat opis tu tepat-tepat pukul 5ptg, memang sayalah orang pertama atau orang kedua yang akan keluar dari opis. Siap perli-perli lagi. Well, im work smart not hard!! Janji kerja siap tepat pada masanya dan saya tak menyusahkan sesapa...

Nota Dari Kekasih

Pagi-pagi lagi dah wassup suami, cakap bulan disember bulan ramai kawan opis kawen dan buat kenduri. Al maklumla perempuan, pergi majlis, kenduri, hi tea or dinner konpem menggelabah sebab nak dok pikir nak pakai baju apa. So awal-awal lagi bagitau suami suh bagi duit lebih sebab nak shopping baju. Kihkihkih.. dalam hati berkobar-kobar sebab tahu mesti suami akan tanya soalan wajib."Kan dah banyak baju"
"Baju apa yang nak beli"
"Berapa rm?"So sah sahla dan siapkan kertas jawapan untuk jawab balik soalan tu. Tunggula kekasih hati ni jawab. Tiktok tiktok berdebar-debar. Sekali tu dia bagi jawapan yang memang tak boleh nak dijawab. Kirenya kalau exam, memang failed la.. nak tahu apa dia nota kekasih saya bagi.... 
Tak terkata... terus terdiam. Rupanya kekasih saya sayangkan saya.

Good Morning

Moga hari ini lebih baik dari semalam. Moga hari ini segala urusan dipermudahkan. Moga hari ini mendapat berita gembira. Ameen... dimulai dengan Bismillah...

Wordless Wednesday

Resipi Petik Jari - Simple & Easy (Puding Roti)

Disebabkan weekend adalah hari bermalas-malasan, so masak pun ala kadar jek. Serious penat kerja tak habes-habes lagi. Petang tu cuaca agak muram, menanti untuk hujan turun sahaja. So lagila mood malas melanda tapi perut berkeroncong mintak dessert di petang hari (bermadah plak kali ni ).So resepi hari ini adalah puding roti ye. Bahan-bahan yang diperlukan ialah : 8 keping roti
2 gelas susu
- roti dicarik carikkan dan direndam ke dalam air susu selama 30 minit atau sehingga ia kembang. Seperti gambar di bawah.. Macam ni tau. Bekas ikut kesukaan. Nak buat bekas ikut bentuk hello kitty pun boleh.
Bahan B 1) Sedikit esen vanilla 2) Gula perang/putih - ikut tahap kemanisan anda. Saya guna gula perang sebab gula tu jek ada kat umah. 3) 4 sudu mentega yang telah dicairkan 4) 1 sudu tepung jagung. Bahan bahan ni digaul sehingga sebati. Lepas dah panaskan ketuhar, bakar pada temp 180 darjah celcius selama 30 minit atau sehingga masak. Tajuk pun dah petik jari, disebabkan takde susu cair untuk dibuat k…

Asyik asyik Restoran Arab - Hyderabad, Bangi

Hahaha... nak buat camne, suami tetiba teringin nak makan nasi arab, walhal memana pun rasa same jek kalau masuk restoran arab. Restoran ni baru bukak,dulu lot kedai ni ialah restoran MFC tapi tetiba jek dah tukar owner jadi Restoran Hyderabad. 
 Ni buku menu dia. Macam biasa hidangan sama macam restoran arab lain. Tapi kali ni menu dia lebih banyak sampai tak tahu nak pilih.
Saya amek nasi arab ayam. Harga RM19.90. Eh eh mana ayamnye.. ayamnye malu, bersembunyi di dalam nasi tu. Kuis kuis.. dia bagi 2 ketul ayam.. mak oii besar lak tu. Tak larat nak abes (sowi tak dapat amek gambar ayam sebab anak dah start meragam). Semua hidangan dapat sebiji telur. First time makan kat restoran arab, dia bagi telur. Ni nasi arab kambing. Harga sama RM19.90. Cuma kambing dia 'too little'.. hehe.. frust ok !! Kuah dia diasingkan. Kuah nasi ni memang sedap. Superbbb.. Interior biasa biasa

Yang ni perlu cuba. Mango lassi RM10.00. Memang pekat, lemak.. rasa macam makan mempelam sebiji. Memang disyork…

Wordless Wednesday

Sharing Is Caring

Tetiba rasa macam nak share pendapat di fikiran hari ni. Bagus sebenarnya perangai share mengeshare ni. Sebab sharing is caring betul tak? Tapi adakah semuanya nak kite share?? Tak kesahla hal-hal berkaitan kehidupan kita mahupun share benda-benda yang ada dalam media sosial tu. Bagus kalau share, tapi alangkah bagus kalau kita tahu kesahihan benda tu dan fahami betul-betul (kerut-kerut kening tanda memikir depan lappy). Ini asal nampak je, pantas tangan terus klik klik share. Done .. lepas tu????Contohnya macam masa Maal hijrah tempoh hari .. ramai sangat orang share benda ni. Harap maklum. Banyakkanla pergila majlis-majlis ilmu please please .. benda simple jek. Maal Hijrah = Tahun Baru bagi kalendar Islam. Pada hari ini digalakkan baca doa awal tahun dan akhir tahun. Boleh jek google doa-doa tersebut.
Takde kena mengena dengan buku amalan kita ditutup. Oklah kuiz hari ni, hari apa yang berkaitan dengan buku amalan ditutup dan buku amalan baru diganti? Please jangan cakap tak tahu. B…

Random

Pernah tak korang buat sesuatu tanpa berfikir panjang terus je setuju... pap pap je dah terbuat keputusan. Hahaha... mesti pernah kan?? Korang rasa nyesal tak, bile tersedar dari peri laku itu? Menyesal pun tak ada guna hahaha.. life must go on btul tak? Nak dijadikan cerita, minggu lepas kepala weng sikit. Rasa macam tak leh nak berfikiran btul. Duduk kat kubikel opis, buka laman web lepas compare dan sesi timbang tara .... maka terjadila al kisah yang tak terduga ....... . . . . . . . . . .




Lepas klik klik dan dapat pengesahan.. dangg.. rasa nyesal sebab tak guna kad kredit suami... T_T Suami senyum lebar jek .. Ayat dia "nape tak bagitau"  Uwaaaaa.....

The Wedding Breaker Review by Evelyn Rose

Dah lama tak review pasal buku novel sebab tak sempat nak baca. Nak settle kn projek-projek yang tergendala. Ok, straight to the point. One of my favourite. Bes novel ni, sebab indah jalan ceritanya. Kisah memula nak tolong kawan yang dipaksa kahwin dengan lelaki yang bukan pilihan, tetapi pertolongan itu menjerat dirinya kerana pemuda itu mula mencari siapa dirinya hingga heroin itu menanggung perbuatannya.Mula-mula tu biasala, ada konflik sikit after that penulis memang pandai memain perasaan pembaca. Ending dia memang bes, sebab happily ever after. Biasalah, kite mana nak ending sedih-sedih kan. Hihi. Menggambarkan tempat-tempat menarik dengan plot cerita yang juga menarik. Saya taknak review lebih-lebih sebab buku ni memang harus korang beli. Dari 5 bintang, saya bagi 4.5. Pergi cari cepat k..