Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Wordless Wednesday

Dont underestimed the power of dua

Housewife vs Kerjaya Part 2

Hari tu cerita pasal isteri yang berkerjayakan. So mula tu rasa sedih mengenangkan anak yang saya tinggalkan 12jam di taska 5 hari seminggu. Yelah terpaksa beb nak cari duit. Bak kata mak saya "duit bukanlah segalanya, tapi untuk mendapatkan keperluan terbaik untuk anak anak perlukan duit"  . So saya pun terpaksalah kuatkan hati demi mendapatkan keperluan tebaik untuk anak-anak. Tetapi lama kelamaan saya mula mengada beri sugesstion kepada encik suami untuk ambil cuti tanpa gaji. Terus encik suami setuju. Maka bermula episod menjadi suri rumah. Mula mula tu seronok, best sangat sebab time freedom katakan. Suami ajak cuti je, terus set. Takyah pikir banyan-banyak lagi. Mungkin saya ni ialah insan yang takleh duduk diam, lama lama jadi bosan. Saya mula terjebak dengan menjual barangan secara online. Bes gakla sebab banyak dapat untung. Kenapa saya tak pilih jadi macam hai o agent? Premium beautiful atau jual mineralcoffee? Sebab senang je suami saya tak izinkan. Fullstop. Tap…

Anak

Semalam dengar berita pasal kanak kanak yang kena dera tu sudah meninggal dunia. Sedih.. hiba.. tapi dari biarkan diri dia terseksa, lebih baik dia pergi. Mohon pemergiannya tidak sia-sia. Agar pesalah dijatuhkan hukuman yang setimpalnya. Entah kenapa kerap betul berita dera ni ada dipaparkan. Adakah disebabkan tekanan hidup menyebabkan manusia mudah hilang pertimbangan. Kos sara hidup yang tinggi mungkin turut menyumbang atau memang manusia sekarang terdedah dengan penyakit mental yang serius.



WordlessWednesday

Whatever you do, please please ...... Allah always be with us.

Housewife VS Kerjaya

Heading yang slalu ditulis di majalah dan dibincangkan di forum forum huhu.. tapi still nak post gak sbb saje nak share pengalaman sebab penah jadi dua-dua.Tapi nowadays ramai housewife sekarang bukan setakat duduk di rumah sebab banyak yg terlibat dalam business online sebab menjadi tuntutan keperluan. Al maklumla cost living di Malaysia sekarang tinggi gak. Lagipun ada duit sendiri menjadi kepuasan untuk bershopping. Yup, perempuan dan shopping memang tak boleh dipisahkan :) .
Setuju? Sila angguk kan kepala k.Nak coret coret disini. Saya goverment servant. Kerja dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Tapi disebabkan rumah yang jauh dari tempat kerja saya menghantar anak di taska pada pukul 6pagi untuk menaiki tren pukul 630 pagi. Balik pulak, sampai di rumah pukul 630 petang. Saya ada masa dengan anak dari pukul 630petang sehingga pukul 930 malam, sebab saya train anak saya untuk dia tido awal. So saya hanya ada 3jam untuk saya berkomunikasi dan bermain dgn anak anak saya. Itupun tida…

Wordless Wednesday

Sikit pun takpe

Dakwah Itu Mudah JOM

3 syawal, penuh perut isi dengan makanan yang tinggi kalestrol. Haiyakkk kena workout lebih lagi ni. Tapi saya bukan nak cerita pasal aidilfitri lagi, tu nanti dulu. Tunggu habis raya, baru kite cover story mori okay. Tengah lepak lepak kat rumah arwah nenek, tetiba ternampak satu majalah. Seyes, ingatkan komik yang biasa biasa di pasaran tu, so tangan tu terus membelek. Gambar depan kartun ultraman, superman dengan ironman. Headline Allah aku datang. Eh eh.. terus melekat komik ni. Komik JOM DAKWAH ITU MUDAH. Seyes gambar di depan kartun, tapi isi di dalam fuhhh sarat dengan ilmu. Salah satu cara nak galakkan remaja membaca, ayat ayat simple, mudah faham, penuh dengan warna, so memang sungguh sungguh menarik. Saiz kecik, mudah dibawa kemana mana. Harga. Oh tak mahal, prepaid hari hari topup takkanlah majalah harga rm6 ni tak boleh dibeli. Tak rugi nak beli. Tepuk tanagan. Idea yang menarik. Dan yang paling menarik, magazine ni ada di newsstand ipad. Mudah bukan. So jangan lepaskan …

Tik tok tik

Tik tok tik....
Aduhhh begitu cepat jarum itu berpusing
Meraup wajah, merenung sepiTik tok tik...
Melihat checklist kembali
Menyesal?? Mungkin sudah terlambatTik tok tik...,
Mencari di sudut, kelihatan usang disitu.
Ya Allah, adakah aku akan bersua kembali dengan dia.
Menadah tangan, sungguh aku mahu dia kembaliTik tok tik..
Sepi mengalir air mata
Sungguh aku nekad, mungkin ini adalah permulaan
Bagilah setitis kasihMu ya Allah ya Rabbi
Agar aku dapat bersua kembali dengan Ramadhan MuTik tok tik