Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Wordless Wednesday

Untuk Yang Terkena 'MONDAY BLUES'

Untuk bagi semangat pada diri ini yang dilanda ribut jumaat lepas dan minggu ni rasa berdebar debar takut nak jumpa 'orang besar'.
Doakan saya semoga berjalan lancar. Amin

Iphone 5s VS Nokia 3310

Tajuk takleh nk blah.. hahaha.. hari ni xde Wordless Wednesday ye. Sebab rasa terpanggil untuk menaip coret coret disini. Acctually dah banyak kali incident ni berlaku di depan mata, cuma rasa nak menaip pasal ni boleh. Situasi 1 : Ada satu pasangan masuk restoran. Mungkin suami isteri atau mungkin tidak. Tak kesahla kan. Duduk bertentangan antara satu sama lain. Order makanan, pap pap lepas tu masing masing keluarkan handphone dan terus diam. No conversation. Senyap. Lepas beberapa minit, si lelaki cakap, but perempuan jawab dan mata terus melekap di screen handphone.

Situasi 2 : Still di dalam kedai makan, satu keluarga masuk dengan 2 orang anak yang berumur lebih kurang 6 dan 3 maybe. Ayah dan mak siap siap order, ayah keluar phone, mak keluar ipad. Anak merengek rengek masing masing. Anak cakap dengan ayah, ayah tak pandamg muka, mata ,melekat kat screen phone. Bila makanan sampai, mak sibuk ambil gambar. Bila anak bising, terus bagi anak ipad. Diam !! Keadaan ni bagi saya, cuk…

Hari Malaysia @Lost World Of Tambun Part 1

Entry kali ni kena buat part by part sebab banyak nak kena story. Bermula dari Lost World Of Tambun sehingga la keseluruhan yang ada di Lost World Theme Park.
Check in hari tu hari Sabtu kat Hotel Lost World Of Tambun. Booked bilik Exotic. Tak tahula nape diberi nama tu sebab bila check in takde apa yang exotic huhuhu. Harga bilik RM500 per malam. Wowww dengar jer, rasa nak pengsan. Naseb baek disponsor. Masuk bilik, terbayangkan kemewahannya sebab harga macam tu konpemla bilik menarik. Bile masuk jek, tak sama macam diharap. Biasa sahaja. No bathtub, no fridge, no iron and board. Channel tv tidak berapa nak ada. Maybe tak kasi duduk lelama dalam hotel. Hurm ..
Acctually booking dah lama hotel ni, tapi bila sampai pukul 3ptg, front desk cakap bila tak siap lagi. Whattttsssss.... dahla penat drive, and then kena tunggu lagi. Naseb la badan. Tunggu lebih kurang 1/2 hour, baru dapat bilik. Dari situ view dah tak berapa nak elok huhu..

 * Ntah apa ntah yang exotic pun tak tahu, view dia…

Dulu terpaksa ingat, sekarang lemah nak ingat

Dulu kita terpaksa ingat segala nombor telefon ayah, mak, rumah, toknenek, maklong, maklang, kawan next door. Siap ada picture memory, tengok telefon jek terus jari automatik leh tahu nak tekan nombor apa. Sekarang semua save dalam phone, bile ilang pos, akan post kat fb mintak kengkawan pm nombor telefon dorang. Sampai nombor telefon sendiri pun kengkadang boleh tak tahu. Mesti kena check kat phone book. Ish ish melemahkan daya ingatan. Kalau makan kismis bebanyak pun tak guna sebab tak asah otak tu hikhik

Dulu kalau parking kereta ma kat mall, siap hafal bagai petak berapa, tingkat apa, gambar apa, kuar kat lif mana. Suh pakwe hafal sama sebab takut kita tersalah dan tak ingat. Tapi sekarang, kuar kereta terus snap gambar tiang, terus simpan dalam kocek. Bila balik baru tengok gambar. Alahai.. pemalasnya rasa. Manjanya otak.

Kalau kita perhatikan, orang dulu dulu memang kuat ingatan, boleh tahu letak barang mana, siap kalau baca buku takperlu pakai penanda buku sebab tahu mukasurat…

Novel Lazuardi paling sempoiiii

Hahaha.. gelak dulu. Novel ni paling sempoi. Gaya bahasa dia pun simple dan lawak. Cerita simple sahaja tapi gaya penceritaan dia dengan bahasa yang selalu digunakan oleh budak-budak sekarang menjadikan buku ini sangat menarik. Dah lama dah novel ni terbit, cuma saya jek yang baru berkesempatan nak baca buku ni. Kalau penerbit nak terbitkan drama ni pun menarik sebab nak tahu gak hero Shark ni sapala yang melakonnya.

Cerita mengisahkan hero yang jauh lagi muda jatuh cinta pada kakak kawan baiknya sejak sekolah. Biasala ala ala hindustan sikit, menyelamatkan heroin Anas dari menjadi mangsa ibu dan sepupunya yang tahap evil melampau.
Oh hero konpemla ala ala korea yang kaya giler leh bile-bile masa kawin dengan pujaannya. Yang perangai macam budak budak melayan heroinnya.
Seyes citer yang simple giler dan ending yang begitu mudah. Boleh dijangka. Cuma dialog yang giler giler membuatkan buku menjadi pilihan. Rate saya bagi 3.5 out of 5. Taknak citer lebih-lebih. Silalah baca yek.

Wordless Wednesday

Kerana 20sen dan Melayu Mudah Lupa

Hari isnin hari tu kerajaan umumkan kenaikan minyak ron95 sebanyak RM0.20. Malam tu penuhla stesen minyak dengan kereta beratur hingga menyebabkan kesesakan jalan raya. Dushh... macam nak perang. Malam tu jugak, banyakla tweet, facebook dan semua medan media sosial menghamburkan kata kata tidak puas hati, marah-marah, dan mengamuk. Alahaiii.. ahli ahli politik pun mulalah berlagukan tuding menuding, semarakkan api.. yup memang betul....  mulala kerajaan memberitahu kenaikan br1m. Tapi bukan semua yang dapat. Panas panasSemua orang jadi panas. Orang orang MLM mula mencari ruang mengembangkan sayap dan menjual barang, post gambar macam macam.. yelah side income sekarang ni kan penting.Dalam minggu ni, banyak sangat kenaikan harga. Terbaru pengusaha bas dah luluskan untuk naik tambang. Mendadak betul. Terfikir kengkawan yang gaji suami isteri rm3000 sahaja. Alahai, hidup makin tertekan.Tapi semua ni sementara, orang marah marah ni sebulan jek. Rakyat malaysia ni mudah lupa. Semua redha d…

Potong Kuku Hari Jumaat Itu Sunat @ Nail Parlour

Hari jumaat adalah hari paling me'realease' tension kami di sini. Almaklumlah lunch break dari pukul 1215 until 245. So we decided nak potong kuku hahaha. Suddenly planned pagi tu dengan kengkawan. Mula mula plan nak g spa but takutlak kalau ambil masa yang lama, elok elok dah massage, tetiba kena rushed balik opis.
So pagi pagi dalam bas, sibuk tanya en google, mana tempat manicure yang paling bes dan affordable price. Nak yang murah jek.. haha tu semestinya. So after arguing, discuss, we decided nak pergi The Nail Parlour. Kedai ni terletak di aras 2 Midvalley. Kalau turun kat north, jalan jek sampaaiiii ujung jalan. Berdekatan dengan noodle station. Mula mula masuk tu, cehh tengok harga dulu. Kami decide nak buat simple manicure = RM 35 + buffing (ala yang nak kuku nampak kilat kilat tu) = RM10. Tetiba sampai kaunter, lain pulak jadinya. Terus amek package spa and hand treatment. Maklumla termakan pujukan gadis gadis philippines yang menyatakan sekarang tengah harga promo…