Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Fresh Start @ 10 Habits Of The Richest People In The World

Sumber : www.lifehack.orgPepagi hari ni naik tren, tak tahu nak buat apa. Nak baca novel, novel tak bawak. So jari pun ringanla mencari bahan artikel di phone. Tertarik baca artikel ni, hope dapat membantu dan memperbaiki diri. Artikel tentang 10 habit ini saya tulis secara ringkasan sahaja. Nak tahu lebih lanjut, boleh buka laman web yang tertera ye. Banyak artikel yang berfaedah boleh dibaca untuk tambahkan pengetahuan selain wikipedia ( one of my fav bile tak tahu nak baca apa).
*
1. They Are Goal Setters.
     * set matlamat kita, apa yang kita ingini yang perlu kita capai. Even setiap hari pergi kerja, kite perlu set and list down apa yang perlu kite selesaikan untuk hari ni.2. They Focus On One Thing At One Time
     *  Dia orang akan fokus pada aims yang telah dibuat. Jika hari ini perlu selesaikan, mereka akan usaha sehingga kerja tersebut selesai.3. They Have Great Respect For Time
     * mereka benar benar menggunakan masa dengan perkara yang betul-betul dapat menguntungkan merek…

Sayangkan Isteri, tinggal-tinggalkan

Hari tu buka cenel tv9, ulangan program Semanis Kurma. Tajuk ulangan tu memang kena dengan batang hidung sendiri. "Pasangan Hujung Minggu". Suami isteri yang duduk berjauhan dek kerana kerja. Saya ni nak kata jauh sangat takla. Kalau driving 4jam setengah akan sampai kat office dia. Tapi dek kerana berjumpa seminggu sekali, jadi jatuh pada kategori tersebutla. Yelah, takkanla nak balik hari-hari, jauh tu kot. Duit jadi macam air sungai jek, mengalir deras.
Bagi saya, cabaran yang paling besar ialah menguruskan anak-anak sekaligus pengurusan masa yang betul. Anak-anak saya masih kecil, so memerlukan tahap kesabaran super saiya tahap 8. Itu yang paling saya tercabar. Sebab, anak-anak yang tengah membesar ni banyak karenah dan banyak soalan yang terkeluar dari mulut amatla sukar. Sorang fasa minda dan sorang fasa baru dapat gear (dapat kaki). 
Mungkin sebab saya wanita yang mempunyai kerjaya, tambahan pula destinasi tempat kerja dengan rumah yang agak jauh so saya hanya ada bebe…

Kimchi @ Barefoot Friends

Tak pernah terfikir pun nak try buat makanan korea. Taklah obses sangat dengan korean ni cuma memang dihati teringin nak pergi Korea apabila melihat kengkawan post gambar-gambar menarik di sana.Bulan lepas dan sehingga kini rancangan Barefoot Friends mengenai gaya hidup sihat iaitu home-cooked meals. Menggalakkan orang ramai memasak makanan sendiri di rumah. Yang menghairankan saya, setiap rumah celebrity yang mereka mengunjungi pasti ada hidangan kimchi. Tetiba lak teringin nak makan kimchi. So google la resipi kimchi and of course la amek resipi yang mudah mudah sahaja.First step ialah : 1. Dapatkan kubis panjang ni, terpulangla nak potong mcm mana, so sy potong macam gambar di atas ini. Kalau betul-betul korea, dia tak potong, dia kupas satu-satu daun kobis ini. 2. Lepas tu rendam kobis tadi dengan air garam selama 4jam ok!! 3. Masak tepung pulut/tepung beras dengan air sehingga jadi pekat macam ni. Air tu pandai-pandai sendiri nak agak ye. Untuk kimchi kali ni saya guna tepung pulut…

Anyone can relate !!!

Taken @ wardina safiyyah fb.Sometimes its true. No doubt. Depends on situation

Boh Tea Centre @ Sg Palas, Cameron Highlands

Percutian ni dah lama kami pergi, tapi baru berkesempatan nak update. Disebabkan tekanan kerja yang melampau, dan nak elak motivasi turun ketika bekerja, jadi weken kami manfaat sepenuhnya untuk pergi jalan-jalan luar bandar. Destinasi yang kami pilih kali ni, Cameron Highlands. Tapi untuk post ni, saya hanya nak bercerita tentang BOH TEA CENTRE. Di Cameron ni ada 2 tempat kalau nak tengok ladang teh. Satu Bharat Cameron Valley dan BOH TEA CENTRE. Bharat Cameron Valley ni hanya berdekatan dari jalan besar. Tapi dek dinasihatkan oleh adik suh g yang tempat adventure sikit, maka kami pilih BOH TEA CENTRE. BOH TEA CENTRE ni terletak berdekatan dengan Kea Farm Valley. Dari jalan besar nak ke tempat ni 3.5km. Jalan masuk time kami pergi ni kecil dan ada construction, so memang habes kereta kotor. Jalan so adventure sebab berliku-liku dan di tepu lereng-lereng bukit kebun teh. Kalau bertembung dengan kereta dari arah hadapan, terpaksa stop. Masa kami pergi dalam pukul 9pagi, dan tak ramai l…

Wordless Wednesday

Lost World Of Tambun - Petting Zoo

Untuk part ni, pasal Petting Zoo. Pendapat saya memang worth it. Daripada bayar mahal gi zoo negara dan tengok binatang tido serta sangkar kosong, baik pergi di sini. Bayar entrance fee RM48, bukan setakat leh main air dan theme park dia, malahan boleh masuk ala ala zoo ni. Binatang diletakkan di dalam sangkar yang boleh kita capai, siap ade staf yang akan beri kita penerangan di setiap lokasi.
Ni map dia leh tgk. Mula ingat kecik jek, sekali masuk, dush besar giler. Sampai anak keletihan.
*deco yang cantik, sesuai utk kanak-kanak.* *king cobra. Kat sini instructor bagi penjelasan yang menarik. Pandai dia gunakan bahasa supaya kita tahu haiwan tak akan menyerang kita kalau kita tak ancam dia * *salah satu burung kakaktua. Macam macam warna tapi ini jek yang ada dalam camera *
*140 years oldest alligator snapping turtle. Hi granny. Nanti scroll bawah ada gambar full dia *
Hi!! ni ferret ye kengkawan.
Memang cantek tempat ni. Bagus untuk kanak kanak belajar. Siap ade tempat boleh anak - anak t…

Surat Berantai Selepas Laporan Audit Keluar

* ni laporan yang keluar*  Gambar gambar ni saya peroleh dari media sosial Facebook. Ramai btul rakyat jelata share bahan bahan ni. Tokoh ilmuan dan agama pun tak terkecuali. Sebab kengkadang kenyataan banyak bercanggah. Mungkin sekarang rakyat malaysia sudah bijak bijak belaka hihi * siap bg mapping, macam nota exam* * ni hasilnya* *bile rakyat marah, menteri kuar statement. Mungkin rakyat lagi bijak add math*
*bile ilmuan berkongsi pendapat* * paling saya tak tahan nak gelak, lepas satu satu kuar statement macam ni.. hehehe* Statement las ni banyak jd bahan perbincangan rakyat jelata di facebook. Sbb dulu gula, ayam, ikan .... sekarang tepung.