Skip to main content

Fresh Start @ 10 Habits Of The Richest People In The World

Sumber : www.lifehack.org

Pepagi hari ni naik tren, tak tahu nak buat apa. Nak baca novel, novel tak bawak. So jari pun ringanla mencari bahan artikel di phone. Tertarik baca artikel ni, hope dapat membantu dan memperbaiki diri. Artikel tentang 10 habit ini saya tulis secara ringkasan sahaja. Nak tahu lebih lanjut, boleh buka laman web yang tertera ye. Banyak artikel yang berfaedah boleh dibaca untuk tambahkan pengetahuan selain wikipedia ( one of my fav bile tak tahu nak baca apa).
*
1. They Are Goal Setters.
     * set matlamat kita, apa yang kita ingini yang perlu kita capai. Even setiap hari pergi kerja, kite perlu set and list down apa yang perlu kite selesaikan untuk hari ni.

2. They Focus On One Thing At One Time
     *  Dia orang akan fokus pada aims yang telah dibuat. Jika hari ini perlu selesaikan, mereka akan usaha sehingga kerja tersebut selesai.

3. They Have Great Respect For Time
     * mereka benar benar menggunakan masa dengan perkara yang betul-betul dapat menguntungkan mereka. Jarang sekali mereka melakukan perkara yang tidak berfaedah. Di mana ada peluang, di situ mereka akan menghabiskan masa.

4. They Spend Less Than They Earn
     * Senang cerita mereka tidak akan membazir benda benda yang mereka perlu. Yang penting bagi mereka, duit yang mereka perlu simpan. Pernah pergi ceramah akpk, pegawai ada sebut " save 10% of whatever u earn". Lepas tu Warren Buffet pernah kata " Do not save what is left after spendly, but spend what is left after saving" (kenal tak sapa Warren Buffet tu? Pls google yek).

5. They Work Very Hard
     *tak perlu dijelaskan. Heheehe

6. They Continually Learn & Grow
     * yang penting kena ada ilmu dan sharing. Jangan rasa dah pandai dan tahu banyak perkara.

7. They Keep Rich Company.
     * Orang tua-tua pernah membebel "bagitau/tunjuk siapa kawan-kawan kamu dan saya boleh tahu kamu bagaimana" Dalam Islam sendiri pernah mengingatkn kita tentang kepentingan kita berkawan kan??? You may not have so much money right now, but as long as u keep walking with rich people or those with potential to become rich, u will someday become very rich yourself ---- artikel ni habaq.

8. They Are Persistent
     * Kebanyakan orang yang telah berjaya adalah bermula dari kegagalan. Dari kegagalan mereka belajar, mereka berterusan usaha untuk mencapai matlamat.

9. They Take Calculate Risks.
     * Ni perlu ada. Mana-mana keputusan yang kita buat, memang perlu hadapi segala risiko. So ada berani ke??

10. They Are Generous

Nota kaki : hurmmmm... perlu perbaiki banyak diri ini. Kita sebagai muslim, yang paling penting selain usaha, kena ada tawakal. Percayalah Rezeki Allah itu luas.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…