Fresh Start @ 10 Habits Of The Richest People In The World

Sumber : www.lifehack.org

Pepagi hari ni naik tren, tak tahu nak buat apa. Nak baca novel, novel tak bawak. So jari pun ringanla mencari bahan artikel di phone. Tertarik baca artikel ni, hope dapat membantu dan memperbaiki diri. Artikel tentang 10 habit ini saya tulis secara ringkasan sahaja. Nak tahu lebih lanjut, boleh buka laman web yang tertera ye. Banyak artikel yang berfaedah boleh dibaca untuk tambahkan pengetahuan selain wikipedia ( one of my fav bile tak tahu nak baca apa).
*
1. They Are Goal Setters.
     * set matlamat kita, apa yang kita ingini yang perlu kita capai. Even setiap hari pergi kerja, kite perlu set and list down apa yang perlu kite selesaikan untuk hari ni.

2. They Focus On One Thing At One Time
     *  Dia orang akan fokus pada aims yang telah dibuat. Jika hari ini perlu selesaikan, mereka akan usaha sehingga kerja tersebut selesai.

3. They Have Great Respect For Time
     * mereka benar benar menggunakan masa dengan perkara yang betul-betul dapat menguntungkan mereka. Jarang sekali mereka melakukan perkara yang tidak berfaedah. Di mana ada peluang, di situ mereka akan menghabiskan masa.

4. They Spend Less Than They Earn
     * Senang cerita mereka tidak akan membazir benda benda yang mereka perlu. Yang penting bagi mereka, duit yang mereka perlu simpan. Pernah pergi ceramah akpk, pegawai ada sebut " save 10% of whatever u earn". Lepas tu Warren Buffet pernah kata " Do not save what is left after spendly, but spend what is left after saving" (kenal tak sapa Warren Buffet tu? Pls google yek).

5. They Work Very Hard
     *tak perlu dijelaskan. Heheehe

6. They Continually Learn & Grow
     * yang penting kena ada ilmu dan sharing. Jangan rasa dah pandai dan tahu banyak perkara.

7. They Keep Rich Company.
     * Orang tua-tua pernah membebel "bagitau/tunjuk siapa kawan-kawan kamu dan saya boleh tahu kamu bagaimana" Dalam Islam sendiri pernah mengingatkn kita tentang kepentingan kita berkawan kan??? You may not have so much money right now, but as long as u keep walking with rich people or those with potential to become rich, u will someday become very rich yourself ---- artikel ni habaq.

8. They Are Persistent
     * Kebanyakan orang yang telah berjaya adalah bermula dari kegagalan. Dari kegagalan mereka belajar, mereka berterusan usaha untuk mencapai matlamat.

9. They Take Calculate Risks.
     * Ni perlu ada. Mana-mana keputusan yang kita buat, memang perlu hadapi segala risiko. So ada berani ke??

10. They Are Generous

Nota kaki : hurmmmm... perlu perbaiki banyak diri ini. Kita sebagai muslim, yang paling penting selain usaha, kena ada tawakal. Percayalah Rezeki Allah itu luas.

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil