Kimchi @ Barefoot Friends

Tak pernah terfikir pun nak try buat makanan korea. Taklah obses sangat dengan korean ni cuma memang dihati teringin nak pergi Korea apabila melihat kengkawan post gambar-gambar menarik di sana.

Bulan lepas dan sehingga kini rancangan Barefoot Friends mengenai gaya hidup sihat iaitu home-cooked meals. Menggalakkan orang ramai memasak makanan sendiri di rumah. Yang menghairankan saya, setiap rumah celebrity yang mereka mengunjungi pasti ada hidangan kimchi. Tetiba lak teringin nak makan kimchi. So google la resipi kimchi and of course la amek resipi yang mudah mudah sahaja.

First step ialah :

1. Dapatkan kubis panjang ni, terpulangla nak potong mcm mana, so sy potong macam gambar di atas ini. Kalau betul-betul korea, dia tak potong, dia kupas satu-satu daun kobis ini.
2. Lepas tu rendam kobis tadi dengan air garam selama 4jam ok!!
3. Masak tepung pulut/tepung beras dengan air sehingga jadi pekat macam ni. Air tu pandai-pandai sendiri nak agak ye. Untuk kimchi kali ni saya guna tepung pulut. Masa masak tu masukkan gula perang 1 cawan . Acctually korea mengguna sweet flour. Tapi kat mesia ni, tak tahula ada ke tidak. Bila dah masak, ketepikan untuk disejukkan.

4. Blend bawang putih (sukatan 1 cawan penuh) + sos ikan (sukatan pun 1 cawan putih, nak kurang pun boleh sbb takut masin lak).
5. Bila tepung dah disejukkan, gaul dengan serbuk cili. Saya guna serbuk cili Baba's. (Sebenarnya dia ada paste sendiri yang yg boleh didapati di korea). Dan hasil kisar bawang putih dan sos ikan tadi dimasukkan dalam adunan. Lepas tu gaul dengan sayur kobis panjang, dan boleh ditambahkan dengan lobak merah + daun bawang.
6. Simpan dalam bekas kedap udara dan masukkan ke dalam fridge. Kalau kuantiti banyak dan bekas besar, simpan lebih kurang seminggu. Kalau kecil 3hari yek.
Pap pap papa dah siap. Sungguh mudah. Besnye makan fefeeling korea hakhakhak. Akhirnya benda yang teringin dah dapat. Yeayyy.. 

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil