Resipi Petik Jari - Simple & Easy (Puding Roti)

Disebabkan weekend adalah hari bermalas-malasan, so masak pun ala kadar jek. Serious penat kerja tak habes-habes lagi. Petang tu cuaca agak muram, menanti untuk hujan turun sahaja. So lagila mood malas melanda tapi perut berkeroncong mintak dessert di petang hari (bermadah plak kali ni ).

So resepi hari ini adalah puding roti ye. Bahan-bahan yang diperlukan ialah :

8 keping roti
2 gelas susu
- roti dicarik carikkan dan direndam ke dalam air susu selama 30 minit atau sehingga ia kembang. Seperti gambar di bawah..

Macam ni tau. Bekas ikut kesukaan. Nak buat bekas ikut bentuk hello kitty pun boleh.

Bahan B
1) Sedikit esen vanilla
2) Gula perang/putih - ikut tahap kemanisan anda. Saya guna gula perang sebab gula tu jek ada kat umah.
3) 4 sudu mentega yang telah dicairkan
4) 1 sudu tepung jagung.
Bahan bahan ni digaul sehingga sebati. Lepas dah panaskan ketuhar, bakar pada temp 180 darjah celcius selama 30 minit atau sehingga masak.
Tajuk pun dah petik jari, disebabkan takde susu cair untuk dibuat kuah kastard tambahan pulak mood malas, so dressing dia pakai yang ini aje. Hehe..

Oh ye, keluar je oven terus budak-budak makan, tak sempat nak snap gambar. Sorryla.. tapi seriously memang sedap. Saya dapat resipi ni dari buku 1 hari 1 resepi. Mudah dan cepat.

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil