Skip to main content

Conversation Luahan

Kite sambung semula ye. Lama dah terperam. Tapi permasalahan dia mengajar saya bagaimana seorang suami berfikir tentang isteri dia. Oo remember k, everyone have different marriage life. Jangan banding-bandingkan dengan marriage life kite.

"Pernah tengok handset suami"

"Gosh.. perlu ke? Tak pernah. Sometimes la, bile he ask me to reply any email or whatsapps la" -- dengan muka berkerut-kerut. Macam la dia nampak aku muka curious ni. Memang ada ye isteri yang tiap-tiap hari tengok handset suami.

"Thats y she make me feel that i cannot be trusted. Contohnye, nak gi kedai mamak tengok bola. N then dia tanya, nak tengok dengan sapa, nak g pukul berapa, bes sangat ke bola, nanti jangan balik lewat. Makan kat umah dulu, takyah membazir nak makan kat luar. Nanti duduk jangan nak duduk dekat pompuan. Nak smoking lemama la tu...I mean tengok bola je kut but .. "

Mengangguk - angguk kepala lagi. Otak time tu memang berfikir. Ooo.. macam ni rupanya lelaki ni berfikir. Maybe certain people yang akan mula fikir macam ni sebab hobi lelaki lain-lain. Pada pendapat saya, dah kalau suami tu suke main golf, so takyah argue apa-apa. Sometime we have own privacy, perkara yang kite nak buat untuk diri kite sendiri. Btul tak?? Kengkadang kite kena bagi galakan untuk mereka. Tak salah pun. Nama pun perkongsian hidup. Kite tak leh paksa seseorang untuk memahami kite, tapi kite boleh belajar untuk bertolak ansur.

"Sekali dua explain xpe ah.. 5tahun kawen, takkan xtahu suami suke apa.setiap kali nak explain letih ah macam ni. Susah ke nak paham saya cuma nak g tengok bola je. If dia nak kuar, saya tak tanya pun a-z. The only rule i ever said is nak kuar anytime bole, just bagitau so i know ur going out so i know ur outside. At 1 point terpikir, aku ni jahat sangat ke? Fine i'll be one. Did i lack patience? I guess so. Did i lack wisdo ? Most probably so too"

Kali ni memang saya mengeluh. Speechless sungguh. Tak tahu nak bagi komen apa. Dan dia pun sambung lagi ayat nye membuatkan saya rasa terpikir sejenak..

"Im not blame her. She the youngest in the family. Kakak -kakak dia selalu citer nightmare story. Bff dia baru divorce. So maybe she feel insecure. Satu hari terbaca yang dia texting dengan kawan baik dia. Mengucap panjang. Macam ni ke dia tuduh suami dia dan cerita dekat orang lain" ...

Fuhh berat gak masalah mamat ni. Sampai saya sendiri tak tahu nak bagi komen apa-apa. Mungkin kengkadang kite tak sedar apa yang kite buat, membuatkan orang lain yang pada mulanya menerima kita jadi redha dan rimas.

Agak-agaknya apala saya nak jawab dan komen permasalahan dia? 2 minggu fikirkan jalan terbaek. Dan macam apa je. Masalah orang lain terpaksa fikir. Im a woman, konpem akan salahkan pihak lelaki. Tapi sepanjang saya kenal dia, saya rasa isteri dia begitu tidak mengenali suami dia.

To be continued ....

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…