Kahwin itu Indah

Disebabkan sekarang ni musim orang berkahwin. Bulan yang schedule packs every weken. Makan lauk kenduri je, yummy! So saya pun google la benda-benda yang berkaitan dengan perkahwinan ni. Indeed, marriage was along journey. Macam-macam boleh jadi. Dan macam-macam yang perlu dibuat. Orang tua kata perkahwinan ni ada fasa tertentu. Mendatar, menaik or bergoncang tu perkara biasa. So tengah-tengah google, terjumpa la artikel ni. Tajuk dia The Key To A Happy Marriage Is. Boleh sama-sama kita share ye.

1) Never both be angry at the same time - ni memang penting, sebab kalau dua-dua bertekak, takde sapa pun nak dengar. Apa salahnye mengalah. Mengalah bukan bererti kalah tau.

2) Never yell at each other unless the house is on fire

3) If one at you has to win an argument, let it be your mate.

4) if u must criticize, do it lovingly.

5) never being up mistakes of the past - ni perangai kebanyakan perempuan yang suke mengungkit, Bahaya tau. Dulu saya suke gak ckp macam ni, suami selalu remind. Dia cakap perempuan kalau tak ditegur, semua kisah lama akan dicerita satu persatu.

6) neglect the whole world rather than each other

7) never go to sleep with an argument unsettled

8) at least once every day say a kind or complimentary word to your life partner.

9) when u have done something wrong, admit it & ask for forgiveness.

10) remember it takes to make quarrel & the one is the one who does the most talking.

Cuma satu yang saya tengok trend sekarang, jika ada masalah akan update status di media sosial. Jangan ye sebab salah satu pinca pergaduhan benda macam ni la. Lagipun jangan jatuhkan maruah dan air muka pasangan masing-masing. Kan lebih manis dan elok kalau mengadu pada yang Maha Esa. Dia Maha Mendengar. Muhasabah diri hari ni. Peringatan untuk diri sendiri.

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil