Skip to main content

Kahwin itu Indah

Disebabkan sekarang ni musim orang berkahwin. Bulan yang schedule packs every weken. Makan lauk kenduri je, yummy! So saya pun google la benda-benda yang berkaitan dengan perkahwinan ni. Indeed, marriage was along journey. Macam-macam boleh jadi. Dan macam-macam yang perlu dibuat. Orang tua kata perkahwinan ni ada fasa tertentu. Mendatar, menaik or bergoncang tu perkara biasa. So tengah-tengah google, terjumpa la artikel ni. Tajuk dia The Key To A Happy Marriage Is. Boleh sama-sama kita share ye.

1) Never both be angry at the same time - ni memang penting, sebab kalau dua-dua bertekak, takde sapa pun nak dengar. Apa salahnye mengalah. Mengalah bukan bererti kalah tau.

2) Never yell at each other unless the house is on fire

3) If one at you has to win an argument, let it be your mate.

4) if u must criticize, do it lovingly.

5) never being up mistakes of the past - ni perangai kebanyakan perempuan yang suke mengungkit, Bahaya tau. Dulu saya suke gak ckp macam ni, suami selalu remind. Dia cakap perempuan kalau tak ditegur, semua kisah lama akan dicerita satu persatu.

6) neglect the whole world rather than each other

7) never go to sleep with an argument unsettled

8) at least once every day say a kind or complimentary word to your life partner.

9) when u have done something wrong, admit it & ask for forgiveness.

10) remember it takes to make quarrel & the one is the one who does the most talking.

Cuma satu yang saya tengok trend sekarang, jika ada masalah akan update status di media sosial. Jangan ye sebab salah satu pinca pergaduhan benda macam ni la. Lagipun jangan jatuhkan maruah dan air muka pasangan masing-masing. Kan lebih manis dan elok kalau mengadu pada yang Maha Esa. Dia Maha Mendengar. Muhasabah diri hari ni. Peringatan untuk diri sendiri.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…