Skip to main content

Misi mencari ikan murah @ Pasaraya TT Fish Mart

Sekarang ni rakyat marhein akan cari barang murah untuk menampung kos hidup yang meningkat ni. So ada kawan suggest tempat nak cari ikan murah tapi segar. Lokasi pasaraya ni di Putra Kajang. Sederet dengan Butik Prof Dr Muhaya yang glamer tu. Murah sangat ke??? So misi hari ni gi beli ikan, ketam, sotong, kerang dan seangkatan dengannye yang murah.

Cari jalan ni tau. Ade restoran Kemangi Cafe, so cepat-cepat pusing stereng tau. Nanti terlepas.
So inilah kedai ikan murah tu. Wahh fullhouse. Nak cari parking pun susah. Sabar jelah, lain kali kena gi awal-awal.
Macam-macam jenis ikan di laut dan di sungai ada. Sampaikan yang saya tak pernah dengar pun ada (nampak sangat jarang gi pasar tani hewhew). Ikan Yu kecik pun ada, sekilo rm6 sahaja. Aaa.. terbeliak matakan. Murah sangatkan.
Saya jadi teruja tengok ikan banyak-banyak ni, fresh plak tu. Rasa macam nak borong nak bagi mak mertua dan mak sendiri. 
Ni gambar ikan lagi. Acctually susah nak amek gambar sebab ramai orang. Dan orang pun dok perhati saya, napala minah seorang ni. Orang lain sibuk belek-belek ikan, dia sibuk amik gambar.
Banyak sangat tong-tong ikan. So bile dah pilih ikan yang mana berkenan (macam pilih menantu plak), gi kaunter timbang lepas tu baru kaunter bayaran. Buat sesapa yang memerlukan khidmat siang ikan, dont worry disediakan. Lepas bayar, baru pergi ke kaunter siang ikan.
Tempat jual sayur pun ada. Tengok, disebabkan lambat datang, banyak yang dah habis. Goshhh rugi.
Sayur-sayuran dia pun segar. Banyak pilihan. Ikan masin dan ikan bilis pun dia ada jual.
So tengokla bil saya. Saya beli ikan cencaru, sardin, sotong dan ikan pari. Tak sampai rm25. Wahh jimat habis. Lepas ni pasaraya TT Fish Mart jadi pilihan saya. Banyak pilihan, murah dan yang paling penting segar. Sekarang ni kena pandai pilih kedai. So hari ini rasa macam happy sebab dapat beli barang basah untuk seminggu dengan membayar hanya rm23. Pasar tani pun kalah.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…