Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2014

Note To Remember

Kengkadang dalam kehidupan kita seharian pelbagai perangai manusia yang kita dapat lihat (kalau yang jenis memerhati), biasalah bila memerhati kita terus jump to conclusion. Ngerikan, tak kenal apa-apa terus buat 1st impression. Kengkadang ada gak orang yang memang kita kenal, tetiba hari tu kita jadi tak kenal. Kenapa jadi macam tu yek? Maybe kita tak berapa kenal dia betul-betul. Atau mungkin dia baru tunjukkan perangai dia yang sebenarnya.Kengkadang ada gak berkali-kali manusia itu sakitkan hati kita, kita tetap akan berbuat baik pada kita sebab kita ingat pesan ayah/ibu bahawa hidup ini umpama roda, sejahat mana pun dia buat kita pastikan kita balas dengan benda yang baik untuk dia. Sebab ayah/ibu cakap pasti satu hari nanti Allah akan balas segala kebaikan pada kita.Walau macam mana pun ragam manusia pada kita, seharusnya kita muhasabah diri kita sebaiknya. Jangan pula kita pun sama berperangai seperti dia. Mungkin ada di mana-mana yang kita silap tanpa kita sedari dan mungkin Al…

Soalan Yang Biasa Ditanya Pada Saya

Q : Camne duduk jauh dengan suami?
A : Ok jek (sebab tak perlu explain panjang kerana takde orang pun yang akan memahami situasi anda)Q : U kasi anak tengok kartun tak?
A : Beri but ade time limited, selalunya bagi dorang tengok pagi (9am - 1030am) dan petang (6pm - 730pm).
-memang kena ajar time untuk dorang tengok tv sebab kalau tak benda lain tak berusik sebab syok sangat mengadap. So far alhamdulillah dorang paham.Q : Anak tido malam pukul bape?
A : 830 mlm dorang dah tido. Latih dari kecik sebab budak kena tido awal dan cukup jam untuk pembesaran mereka. Pagi dorang bangun pukul 630 pagi untuk jadi alarm clock subuh saya.Q : U belikan dorang ipad tak?
A : Bagi but tu pun saya limitkan. Ada time tertentu. Hadkan masa.Q : Selalunye beli mainan apa untuk dorang?
A : Untuk anak sulung saya belikan dia lego sebab bagi saya lego bagus untuk daya imaginasi. Adik dia saya setakat ni beli buku untuk dia.Sekian. Xoxo

WW

Tips Untuk Anak Cerewet Makan

Anak sulung saya memang cerewet makan. Susah betul nak teka selera makan dia. Time tu tanya dengan banyak orang. Ada yang cakap kena cantikkan bekas makanan dia macam ni .. Dah buat, tak jalan pun. Ada gak yang cakap kena variasikan makanan, tanya dia nak makan apa, pun tak jalan. Tanya dia nak makan apa untuk dinner, dia akan jawab, but after masak dia makan sikit jek. Frust sesangat. Saya selalu alaminya bile dia habis sekolah. Dia ni ikut mood nak makan, so saya dah dapat 1 idea..   Saya hias cantik dan longgok kan makanan dia atas meja macam gambar di atas. Its work !!! Walaupun dia makan sikit time dinner tapi after tu dia akan capai snack malam sebelum dia tidur. Setiap minggu saya akan ubah barang atas meja bagi dia nampak apa yang nak dimakan. So lega sikit.

Nak bagi Anak Suka Membaca??

Nak bagi anak suka membaca?? Mudah saja, letakkan buku mereka di lantai, sepah-sepahkan. Pasti mereka akan tertarik dan akan leka. Spent masa anda untuk mereka. Mudahkan...

Stop Judging

Stop Judging And You Will Feel The Beauty And Perfection Of Everything Around You .,

Rentetan Kisah Ammar -- Siapa Sultan Muhammad Al Fateh ?

Disebabkan saya terbaca kisah Ammar dan Buku terbitan mengenai beliau membuatkan saya jadi tertarik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Al-Fateh.

Artikel ni saya ambil dari blog :
http://satuumat.blogspot.com/2010/05/sejarah-sultan-muhammad-al-fateh.html

Tanpa ada sebarang edit.  Harap penulis membenarkannya. Sebab saya suka gaya penulisan dia. Selesai membacanya saya terfikir mampukah saya mendidik anak saya seperti Al-Fateh??? Moga kita dapat manfaat daripada artikel beliau. 


PENGENALAN

Sultan Muhammad II yang lebih dikenali sebagai Sultan Muhammad al-Fateh (Pembuka Konstantinople) ialah salah seorang tokoh pejuang Islam dalam kalangan pemerintah selain beberapa orang lagi dalam kelompok yang sama seperti Sultan Salahuddin al-Ayyubi (Penyelamat Jerusalem) dan Sultan Saifuddin Muzaffar al-Qutuz (Penghancur Monggol). Dia menerajui umat Islam melalui Empayar Uthmaniyyah yang berpusat diTurkistan (Turki). Gelaran “Al-Fath” itu bersempena kejayaannya ‘membuka’ Konstantinople.
Imam Ahmad m…

Destinasi budget @ Gold Coast Morib

Nak gi bercuti tak untuk weekends jek? Sekarang ni kan musim panas (setelah berlalu musim sejuk las month.. dah macam duduk oversea lak), so nak bawak anak mandi taman tema dengan kadar harga yang affordable dan duduk hotel yang ala-ala mewah dengan siap buffet dinner sekali.. (aaa selalu dengar bg free breakfast je kn). Ada banyak promotion serendah RM148 include 2passes water theme park, breakfast. Kalau sesapa birthday dan nak surprise kan pasangan dengan budget bawah RM250 boleh dapat birthday promotion siap bagi kek dan hadiah sekali. So cecepat tengok ye (sorry gambar tak dapat den nak attach kan. phone tgh buat hal lak dan sebab tengah rushing, keje berlambak-lambak dan ade kelas lepas ni ... sorry). Nak cepat sebab takut korang terlepas promosi ni .. xoxo  --- Bolehla jenguk laman web Gold Coast Morib--- www.gcr.com.my . Jangan lupa ye uolls baca terms dan condition tau.












Pesan Buat Anakku

Buat anakku yang ku kasihi. Mungkin ibu akan terlepas pandang. Cuma ini pesan ibu pada mu agar kamu dapat sematkannya di dalam hati ...

Mudah Terkena

Pagi ni tetiba terfikir kenapa ye kite mudah tertipu.!!!!!Bila ade orang jual kopi yang boleh sembuhkan 9penyakit dengan minum sekotak kopi sahaja, kite terus percaya.Bila ade orang jual tilam yang boleh sembuhkan segala penyakit, dengan tilam itu telah disedut dengan cahaya matahari, terus percaya membeli walaupun dengan harga beribu.Bila ade orang jual korset, yang boleh membuat orang kurus, jaga bentuk badan, boleh hilangkan jaundice dan demam dengan hanya membalutnya terus percaya siap buat loan lagi,Bila ade orang bagi demo free, batu ajaib yang boleh sembuhkan pelbagai penyakit dengan hanya baring selama 45minit, boleh sembuh pun terus membeli walaupun harga puluhan ribu.Bila ade orang jual air yang boleh sembuhkan pelbagai penyakit, rokok pun leh jadi tawar dengan teknologi jerman, pun ade orang beli.Bile ade orang jual stemcell, pun boleh sembuhkan penyakit, anti aging dengan hanya minum.. (geleng kepala).. stemcell tumbuhan tak sama dengan stemcell manusia .... (silalah memba…

Ayah Mak Pesan

Dulu-dulu ayah mak pesan :♥ kalau beli barang mahal-mahal, jangan tunjuk kat kawan lain. Takut nanti kawan rasa rendah diriDulu-dulu ayah mak pesan :♥ kakau gi bercuti memana jangan sebar-sebarkan, takut nanti ade orang yang terasa hati.Dulu-dulu ayah mak pesan:♥ kalau makan sedap-sedap, kongsi dengan kawan. Kalau tak mampu nak kongsi, jangan tunjuk sebab takut ada orang yang tak mampu, bila tengok kita makan sedap nanti dia teringin. Berdosa.Dulu-dulu ayah mak pesan :♥ jangan bawak kawan lelaki balik umah sehingga ada ikatan yang sah.Dulu-dulu mak ayah pesan :♥ balik sebelum maghrib. Balik lepas maghrib, alamat kena duduk luar.Dulu-dulu mak ayah pesan:♥ jangan tunjukkan kebahagian kita pada orang, sebab mungkin ada orang diluar sana yang sedang struggle dengan kehidupannya.

'Throw Back'

Kalau ade orang yang dengki dengan kite, jangan lupa buat macam ni balik tau. . . . . . . . . . .

Ikan n Fish Always Fresh

Nak dapatkan ikan ayor tawar yang fresh dan tak hanyir (setengah orang tak makan ikan airtawar sebab bau hanyir), boleh dapatkan di kedai Ikan n Fish. Saya pergi ni terletak di presint 15, Putrajaya, sederet dengan showroom Perodua. Ikan air tawar ni dorang bela di 5kolam air tawar yang terletak di N.sembilan dan selangor. Dinasihatkan datang lewat sikit sebab stok ikan yang baru akan sampai dalam pukul 11pagi. Ok, ni kedai dia.. Jangan datang jam 8pagi sudahla sebab ni bukan pasar. Kat sini ade jual ikan patin, ikan talapia, ikan jelawat, ikan lampan dan ikan jade (1st dengar nama ikan ni). Yang besnye, setiap ikan tu dia akan terangkan cara memasak yang paling sesuai. Kalau nak tahu kolam mereka terletak di mana, dorang siap framekan. Tapi sebab tinggi sangat (ke saya yang rendah ... ) tak tercapai dek tangan nak amek gambar dengan skill yang terbaek. Hehe sorryla sebab saya memang pendek. Tak terjangkau tangan ni nak amek gambar kolam. Ni keadaan dalam kedai tersebut. Bersih, kemas. Dan…

WW

Mr. Kabab & Biryani house

Ni restoran makanan arab yang ntah ke berapa kali kami cuba. Baru kali ni nak post. Restoran ni terletak di Presint 15, Putrajaya. Sederet dengan pusat jualan perodua. Mula-mula restoran ni ade corner lot jek, sekali agaknye untung sesangat, owner dia beli sampai 4lot kedai. Bayangkanla betapa besarnye restoran ini. So sesapa nak buat gathering kengkawan, family or apa-apa events boleh tempah. Sebab memang selesa. Harga macam biasa, standard restoran arab but memang puas hati. Walaupun mahal sikit, tapi menu dia ade macam-macam. Bukan setakat hummus, mandy, or biryani, kambing, ayam dah biasa, but ikan pun ada. Nan cheese pun ada. Memang terbaek. Very recommended. Dari 5 bintang, saya bagi 4. Enjoy the photos.. xoxo.. Siap bagi extra lauk.. haaa spesel kn. Takde caj tambahan. Dont worry Ni makan dua orang. Tak larat nak habiskan sengsorang. Ni menu untuk anak saya. Oklah. Ni arabian tea. Letak daun pudina. Sedap. Tapi tetiba konsep jadi japanese lak lol.

Untungla Jadi Perempuan