Skip to main content

Mudah Terkena

Pagi ni tetiba terfikir kenapa ye kite mudah tertipu.!!!!!

Bila ade orang jual kopi yang boleh sembuhkan 9penyakit dengan minum sekotak kopi sahaja, kite terus percaya.

Bila ade orang jual tilam yang boleh sembuhkan segala penyakit, dengan tilam itu telah disedut dengan cahaya matahari, terus percaya membeli walaupun dengan harga beribu.

Bila ade orang jual korset, yang boleh membuat orang kurus, jaga bentuk badan, boleh hilangkan jaundice dan demam dengan hanya membalutnya terus percaya siap buat loan lagi,

Bila ade orang bagi demo free, batu ajaib yang boleh sembuhkan pelbagai penyakit dengan hanya baring selama 45minit, boleh sembuh pun terus membeli walaupun harga puluhan ribu.

Bila ade orang jual air yang boleh sembuhkan pelbagai penyakit, rokok pun leh jadi tawar dengan teknologi jerman, pun ade orang beli.

Bile ade orang jual stemcell, pun boleh sembuhkan penyakit, anti aging dengan hanya minum.. (geleng kepala).. stemcell tumbuhan tak sama dengan stemcell manusia .... (silalah membaca dengan lebih tekun).

Macam tu malaysia tak perlulah hantar student belajar medik sampai ke luar negara, jika benda tu semua leh sembuhkan penyakit. Kesian para doktor.  Penat melayani pesakit, pesakit boleh percaya benda lain. Kalau dah teruk, baru hantar balik ke hospital. Sigh...

Macam tu sarankan hospital bekalkan kopi, tilam dan benda-benda berkaitan, tak perlu bekalkan ubat kepada pesakit.

Iye betul, kita perlu usaha tapi apa kata kite buat research dulu. Yang marahnya, orang yang jual tu amek mudah dengan barang yang mereka jual. Sebab nak dapat untung untuk trip free. Begitu penat jadi doktor pada zaman sekarang.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…