Skip to main content

10 Perkara Anak Akan Ingat

Artikel ni saya dapat di : www.the36thavenue.com
Menarik untuk dipraktiskan. Mudah dan simple

■ Baca buku dengan mereka.
- perasan tak, kalau kita baca pada mereka buku cerita setiap malam, pasti malam berikutnya dia akan suruh kita bacakan lagi. Baguskan. Bukannya lama sangat pun, sekejap je. Ambil masa dalam 5minit sehingga 10minit. Lepas tu yang menarik mereka akan tanya soalan macam-macam yang tak terjangkau dek akal. Ni selalu saya kena. Saya dari keluarga yang memang ulat buku, memang dah jadi habit saya untuk membeli buku setiap bulan, so memang banyaklah buku mereka di rak.

" Fill your house with stacks of books, in all crannies & all the nooks"
- dr seuss

■ Sentiasa mendengar apa yang mereka katakan.
- benda ni paling penting, lagi satu eye contact pun penting. Pastikan setiap kali mereka bercerita, mata kita tepat kepada mata mereka. Time mereka bercerita, memang macam-macam mereka akan cerita. Kadangkala tak terfikir oleh kita. Betapa kreatifnya cara mereka berfikir.

" Listen earnest anything your children want to tell you, no matter what. If you dont listen eagerly to the little stuff when they are little, they wont tell you the big stuff when they are big, because to them all of it has always been big stuff"
- Catherine M. Wallace

■ Peluk mereka setiap hari
- ni memang saya praktikkan setiap hari sebab saya pernah terbaca artikel yang menyatakan setiap kali kita memeluk anak, mereka dapat membina keyakinan diri mereka.

■ Have a family tradition (tak reti nak translate ke melayu, omputihla sangat hehe)
- maksudnya kita set kan every week, tgk movie sesama. Atau setiap kali dinner semua anak-anak berada di meja makan/solat maghrib berjemaah setiap hari. Or jenis anak yang dah besar every month mesti pergi trip sesama. Best kan?? So mereka akan seakan ingat dan akan rasa tanggungjawab.

■ Berkongsi makanan.

■ Pastikan mereka sentiasa tahu yang mereka adalah kesayangan kita.
-super duper important untuk mereka tahu dan rasakan mereka adalah special in a invidividual way. (Dengan gaya mereka sendiri)

■ Meraikan/celebrate
- tarikh birthday, peperiksaan lulus, setiap kali mereka berjaya melakukan sesuai raikan mereka walaupun secara kecil-kecilan. Tak perlu besar-besaran pun. Contohnya anak kita dah pandai membaca, puji mereka dan masak special untuk mereka pada hari itu.

■ Bermain dengan mereka.
" we dont stop playing because we get old. We get old because we stop playing"


■ sentiasa ingat tarikh-tarikh penting untuk mereka.

■ menyayangi mereka sepenuh hati.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…