10 Perkara Anak Akan Ingat

Artikel ni saya dapat di : www.the36thavenue.com
Menarik untuk dipraktiskan. Mudah dan simple

■ Baca buku dengan mereka.
- perasan tak, kalau kita baca pada mereka buku cerita setiap malam, pasti malam berikutnya dia akan suruh kita bacakan lagi. Baguskan. Bukannya lama sangat pun, sekejap je. Ambil masa dalam 5minit sehingga 10minit. Lepas tu yang menarik mereka akan tanya soalan macam-macam yang tak terjangkau dek akal. Ni selalu saya kena. Saya dari keluarga yang memang ulat buku, memang dah jadi habit saya untuk membeli buku setiap bulan, so memang banyaklah buku mereka di rak.

" Fill your house with stacks of books, in all crannies & all the nooks"
- dr seuss

■ Sentiasa mendengar apa yang mereka katakan.
- benda ni paling penting, lagi satu eye contact pun penting. Pastikan setiap kali mereka bercerita, mata kita tepat kepada mata mereka. Time mereka bercerita, memang macam-macam mereka akan cerita. Kadangkala tak terfikir oleh kita. Betapa kreatifnya cara mereka berfikir.

" Listen earnest anything your children want to tell you, no matter what. If you dont listen eagerly to the little stuff when they are little, they wont tell you the big stuff when they are big, because to them all of it has always been big stuff"
- Catherine M. Wallace

■ Peluk mereka setiap hari
- ni memang saya praktikkan setiap hari sebab saya pernah terbaca artikel yang menyatakan setiap kali kita memeluk anak, mereka dapat membina keyakinan diri mereka.

■ Have a family tradition (tak reti nak translate ke melayu, omputihla sangat hehe)
- maksudnya kita set kan every week, tgk movie sesama. Atau setiap kali dinner semua anak-anak berada di meja makan/solat maghrib berjemaah setiap hari. Or jenis anak yang dah besar every month mesti pergi trip sesama. Best kan?? So mereka akan seakan ingat dan akan rasa tanggungjawab.

■ Berkongsi makanan.

■ Pastikan mereka sentiasa tahu yang mereka adalah kesayangan kita.
-super duper important untuk mereka tahu dan rasakan mereka adalah special in a invidividual way. (Dengan gaya mereka sendiri)

■ Meraikan/celebrate
- tarikh birthday, peperiksaan lulus, setiap kali mereka berjaya melakukan sesuai raikan mereka walaupun secara kecil-kecilan. Tak perlu besar-besaran pun. Contohnya anak kita dah pandai membaca, puji mereka dan masak special untuk mereka pada hari itu.

■ Bermain dengan mereka.
" we dont stop playing because we get old. We get old because we stop playing"


■ sentiasa ingat tarikh-tarikh penting untuk mereka.

■ menyayangi mereka sepenuh hati.

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil