Skip to main content

Jalan-jalan Cari Makan Di Kuching

Sebenarnya banyak tempat makan menarik di Kuching. So kami select yang terbaik. Penat gakla merasa dan google tempat makan di Kuching. So di sini saya hanya paparkan yang terbaek untuk dinikmati. Kalau datang Sarawak, kalau tak merasa mee kolok memangla tak sah. Betulkan? Bagi saya mee kolok yang terbaik terdapat di Serapi Corner, batu 7, Kota Sentosa.

*mee kolok (macam mee sup cuma kuahnya ada letak kicap, mee dia macam mee wantan)

Lagi satu makanan yang harus dinikmati ialah Laksa Sarawak. Laksa Sarawak yang terbaek saya vote ialah di Pak Amit Corner. Kedai ni terletak berhampiran Sekolah Petra Jaya. Berdekatan dengan Beemer Cafe Di Jalan Semarak.

Memang sedap. Harga cuma RM4.50 jek. Banyak pulak tu. Pekena lak dengan air teh 3layer. Fuhh nyaman. (Cuaca di Kuching memang panas time kami pergi)

Kalau nak rasa Ayam penyet yang sedap boleh pergi Barok Village Restaurant, di Kampung Boyan. Kalau dari Waterfront, leh naik bot tambang 50sen, berhenti di depan foodcourt, restoran di terletak di belakang foodcourt tu. kalau ikit jalanraya pun boleh tapi kena tol RM0.50. Memang restoran ni terkenal dengan ayam penyet. Restoran ni banyak pilihan, makan seafood pun ada. Terpulang selera masing-masing. So tempat makan ni paling senang nak cari. Turut menawarkan hidangan set kalau datang secara ramai.

Sorry gambar gelap, pencahayaan tak cukup. Maklumla pakai camera handset je

Ni la rupa nasi ayam penyet. Kami order yang spesel harga RM10. Kalau biasa RM6. Beza yang spesel dia letak tauhu dan tempe. Memang sedap.

Di hari terakhir kami, hunting for kek lapis la. Driver kami cakap kek lapis yang terkenal of course la Kek Lapis Dayang Salha. Tapi kalau nak sedap dia suh cari Kek Lapis Zaharah. Sebab dia lebih moist. So kami ikut jek pendapat orang Sarawak ni.


Kami tak pergi ke kedai (depan waterfront), terus ke rumah. Tapi sayangnya ada tinggal beberapa jenis je. Kalau nak tempah boleh sebab dia akan mula memasak pada pukul 3petang. So pengajarannya, before balik sehari sebelum leh tempah dulu, dia akan bungkus elok-elok dan boleh terus hantar ke hotel kalau kita mahu. Next time akan buat macam tu. Harga mengikut jenis kek lapis tersebut, paling murah RM8.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…