Trip Ke Kuching - Day 2 : Sarawak River Cruise

Plan waktu petang hari ke 2 ialah naik cruise. Masa beli package yang Grand Margherita offer dinamakan Sunset River Cruise. So cruise nie la yang kami naik. Free ticket untuk 2 orang. Jimat sikit. Kalau harga sebenarnya tak silap dalam RM60 untuk dewasa. Sarawak River Cruise beroperasi setiap hari, dan jam 1730petang cruise ni akan bergerak menyusuri sungai Sarawak di depan Waterfront. Kalau nak lagi adventure ada gak perkhidmatan  bot tradisional (bot kecik macam orang tangkap ikan) untuk menyusuri sepanjang sungai. Tiket berharga RM30 untuk dewasa. So boleh buat pilihan mana yang lagi best.

Cruise yang kami naik ni terbahagi kepada 2 dek, atas (open air) dan bawah. Kalau nak naik dek atas, make sure kena cepat. Sebab masa kami sampai pukul 1715petang, dek atas dah penuh.  Di dalam cruise ni sediakan minuman (oren) dan kek lapis percuma. Kalau nak makanan lain leh beli di atas kapal ini seperti burger, jajan (keropok). Cruise ni mengambil masa 2jam.

Ni dek atas


Kediaman rasmi Ketua Menteri Sarawak. 

Sepanjang menyusuri sungai ini, pihak cruise akan menerangkan nama bangunan atau kawasan yang berada terdapat di sepanjang sungai. Seperti bangunan  Dun Sarawak ( tak sempat nak ambil gambar). Perjalanan mengambil masa 2jam. Lama sebab nak tengok matahari terbenam sebab tu nama dia Sunset Cruise. 
Cantik tak?? 

Credit to my sis, Dr Muna. Capture the beautiful view.

Oh ye, hampir terlupa lak. Before tengok sunset view, mereka sediakan persembahan tarian tradisional 


Lepas habis menari, leh ambil gambar dengan mereka. Ramai tourist yang ambil kesempatan ini untuk bergambar. 

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil