Skip to main content

Jalan-jalan Cari Makan Pulau Pinang

Mula-mula sampai Penang, memang dah aim untuk update blog pasal makanan yang takleh miss kalau gi Penang. Bila sampai je, terus nak cari Nasi Kandar. Yelah kan tu signature food Penang.

Bermula episod memburu nasi kandar yang terbaik. First kami makan ialah di Restoran Nasi Kandar Pokok Ketapang. Jangan salah sangka ye, bukan dia buka warung bawah pokok ketapang. Tapi restoran yang agak besar dan comfortable berbanding Nasi Kandar Line Clear. Restoran ini terletak di Jalan Hutton, berdekatan dengan IPK Pulau Pinang. Sederet dengan Nasi Kandar Line Clear. Tak silap ada orang review restoran ni antara yang terbaek nasi kandar dia. Signboard dia besar warna hijau, so dari tepi jalan raya tu memang dah boleh nampak.

Ni Nasi Kandar dengan lauk telur ikan. Kalau pergi ke kedai ni, jangan lupa minta dia bubuhkan 'kuah hitam'. Rugi kalau tak ambil, sebab memang sedap.

En suami order Nasi Kandar Ayam. Feberet dia. So kalau nak dibandingkan dengan Nasi Kandar Line Clear, saya lagi berselera nak makan yang ini.

Keesokkan harinya kami mencari warung yang menyediakan sarapan pagi yang terbaek. Ni memang main redah. Set kan dalam kepala, mana tempat yang ramai orang tu lah yang terbaek. Tetiba nampak satu warung di tepi jalan, sederet dengan Hotel Penaga & Spa iaitu di Jalan Transfer penuh orang. So stopla sebab konpem sedap nye. Nak tahu dia jual apa?? Jeng jeng jeng ...

Warung ni dia jual Roti Canai. Yang menariknya dia jual roti canai ayam dan roti canai daging. 2pilihan. So kami pilih roti canai ayam. Ingatkan roti canai ayam, maksudnya kuah kari ayam, sekali datang, roti canai + ayam seketul. Memang sedap. Ayam dia lembut bak kata omputih so tender ...

En suami order Roti Canai Kuah Dal. Konsep warung ni kalau sampai makanan kena trus bayar. 2 keping roti canai ayam dan biasa harga RM8.00

Anak order Roti Bakar. Ingatkan kat kelantan je ada versi roti bakar macam ni, rupanya kat sini pun ada. Memang menyelerakan. Harga RM3.00. Lagi satu kalau pergi ke warung ni jangan lupa order teh tarik dia. Memang sedap, pahit-pahit lemak. Lupa nak ambil gambar disebabkan keenakan terlampaunya. Haha

Ni la rupa warungnya. Warung tepi jalan je.

Ni nama jalan. Sila pahatkan dalam ingatan kalau pergi Penang kena try makan kat sini.

Ni suasana pada pukul 900pagi. 

Petang tu kami terus pergi ke Batu Ferrighi. So hunting for lunch lak. Sebab dah dari semalam makan makan mamak so kali ni tekak rasa macam nak rasa masakan melayu. Pernah dengar Set Bawal Goreng?? Penang ni memang glamer dengan bawal goreng selain char keow teow dan laksa penang. Kami lunch dekat gerai tepi pantai Batu Ferrighi. Nama gerai dia Manaf Nasi Ayam. Lokasi dia jalan dari Batu Ferrighi menghala ke Teluk Bahang. Berhadapan dengan Tropical Spice Garden bersebelahan dengan gerai Paradise Water Sport.



Rupa Set Bawal Goreng. Harga RM12.00 jek sekali dengan kuah kari yang marvellous sehingga menjilat jari, sos kicap sedap, ulam, sambal belacan dan nasi putih. Memang sedap. Disyorkan untuk terjah ke gerai ini.

En suami cakap sos kicap dia sedap. Memang memikat selera.

Saya order untuk anak saya Nasi Goreng Ayam. Pun sedap.

Dan tidak ditinggalkan signature food, Laksa Penang. Barulah lengkap datang Penang.

Masa datang bercuti ni, kebetulan musim durian, yang paling famous durian balik pulau. Tapi sayangnya kami tak dapat nak g balik pulau sebab kesuntukan masa. So kami makan je durian yang ada di tepi batu ferrighi ni. Durian udang merah dan durian kampung.

Durian kampung yang pahit-pahit manis plus lemak. Nyum nyum..

Ni durian udang merah versi Penang hehe..

Uncle ni baik hati baik extra sebijik durian percuma. Thank you uncle.

Hasil yang telah kami makan. Padahal 2orang je makan.



Ni kebun uncle tu. Macam-macam jenis durian ada. Sekali ada nama tongkat ali. Hehe..

So kalau kengkawan berpeluang pergi Penang, jangan lupa cuba signature food mereka. Memang terbaek.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…