Tea time : Homemade Capati

Saya memang jenis tak berapa gemar nak makan kat restoran mamak. Kalau teringin nak makan roti canai, mesti akan cari dekat kedai melayu. Entahla tekak tak berapa nak terima since preggy anak no 2. Sekali sekala oklah kut.

Petang weken macam ni, tetiba lak terasa nak makan capati tapi kedai melayu kat depan rumah ni tutupla plak. Sedih. Dammm kalau tidak sah sah dapat makan dengan kari kambing dia. Kenapala tak buka time cuti ni.

So gigihla start enjin kereta cari bahan untuk buat capati ni. Mudah je nak buat capati ni, rajin dengan tak rajin je.

Bahan-bahan :

2 cawan tepung atar
1 cawan air suam (penting untuk jadikan capati lembut)
2 sudu minyak masak

(Kan dah kata mudah sangat ...)

Cara membuat :

1. Masukkan 2 cawan tepung atar ke dalam mangkuk uli. Buat pulau di tengah-tengahnya.

2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit kat tengah tengah pulau tadi. Dan uli selama 3 - 4 minit. Uli sehingga lembut dan sebati tau. Time ni saya main agak agak je.

3. Lepas tu masukkan 2 sudu minyak masak tadi dan uli sehingga permukaan tepung menjadi licin. Lepas tu masukkan ke dalam bekas bertutup selama 30 minit. Bagi tepung tu berehat jap. Untuk elakkan tepung menjadi kering, balutkan dengan tuala basah.

4. Lepas dah 30 minit, buatkan bulat bulat . Pastikan tangan anda disaluti tepung supaya tak melekat. Saya guna tepung beras.

Rupa tepung setelah selesai menguli. Masa ni belum letak minyak lagi.

Saya buat bulat bulat macam ni. Dapatla dalam 12 ketul

5. Lepas tu uli dan leperkan tepung tadi bergantung saiz yang dikehendaki. Saya main belasah je saiz dia asalkan tepung tu menjadi nipis.

6. Masak dalam non stick pan without minyak tau. Masak sehingga bertukar menjadi coklat.

Dan hasilnya ialah : 

Makan dengan sambal ikan bilis. Nyum nyum memang sedap. Pekena lak dengan kopi o kampung. Maka lengkaplah minum petang yang simple ini. 

Saya ni jenis malas sikit kalau resipi yang rumit rumit, so memang akan cari resipi paling mudah. Selamat mencuba. Martabatkan masakan rumah. Eh eh tetiba jek hehehhe

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil