Skip to main content

Tea time : Homemade Capati

Saya memang jenis tak berapa gemar nak makan kat restoran mamak. Kalau teringin nak makan roti canai, mesti akan cari dekat kedai melayu. Entahla tekak tak berapa nak terima since preggy anak no 2. Sekali sekala oklah kut.

Petang weken macam ni, tetiba lak terasa nak makan capati tapi kedai melayu kat depan rumah ni tutupla plak. Sedih. Dammm kalau tidak sah sah dapat makan dengan kari kambing dia. Kenapala tak buka time cuti ni.

So gigihla start enjin kereta cari bahan untuk buat capati ni. Mudah je nak buat capati ni, rajin dengan tak rajin je.

Bahan-bahan :

2 cawan tepung atar
1 cawan air suam (penting untuk jadikan capati lembut)
2 sudu minyak masak

(Kan dah kata mudah sangat ...)

Cara membuat :

1. Masukkan 2 cawan tepung atar ke dalam mangkuk uli. Buat pulau di tengah-tengahnya.

2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit kat tengah tengah pulau tadi. Dan uli selama 3 - 4 minit. Uli sehingga lembut dan sebati tau. Time ni saya main agak agak je.

3. Lepas tu masukkan 2 sudu minyak masak tadi dan uli sehingga permukaan tepung menjadi licin. Lepas tu masukkan ke dalam bekas bertutup selama 30 minit. Bagi tepung tu berehat jap. Untuk elakkan tepung menjadi kering, balutkan dengan tuala basah.

4. Lepas dah 30 minit, buatkan bulat bulat . Pastikan tangan anda disaluti tepung supaya tak melekat. Saya guna tepung beras.

Rupa tepung setelah selesai menguli. Masa ni belum letak minyak lagi.

Saya buat bulat bulat macam ni. Dapatla dalam 12 ketul

5. Lepas tu uli dan leperkan tepung tadi bergantung saiz yang dikehendaki. Saya main belasah je saiz dia asalkan tepung tu menjadi nipis.

6. Masak dalam non stick pan without minyak tau. Masak sehingga bertukar menjadi coklat.

Dan hasilnya ialah : 

Makan dengan sambal ikan bilis. Nyum nyum memang sedap. Pekena lak dengan kopi o kampung. Maka lengkaplah minum petang yang simple ini. 

Saya ni jenis malas sikit kalau resipi yang rumit rumit, so memang akan cari resipi paling mudah. Selamat mencuba. Martabatkan masakan rumah. Eh eh tetiba jek hehehhe

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…