Skip to main content

Restoran Nasi Ayam Yunnan

Dah lama tak post blog jalan-jalan cari makan, sebab rasa bosan dah makan kat luar. Selalu masak je kat rumah. Lagipun kalau jalan-jalan sekitar bangi ni dah macam tak tahu nak makan apa, terasa semua restoran dah pi terjah. Hahahahaha.. maybe kena terjah tempat lain pulak haha.

Hari minggu hari tu tetiba En Suami cakap, "awak dah lama tak update pasal restoran kan?" So dah dia cakap macam tu, terus start enjin kereta pusing pusing sekitar Bangi. Hampir sejam gak la kami merayau nak cari restoran, acctually memang tak tahu nak makan apa. So pusing punya lah pusing, sampailah ke Seksyen 9 Bangi di sekitar Butik Unequien milik Ekin dan Mawi tu. Ternampak satu restoran "Restoran Nasi Ayam Yunnan". Terletak bersebelahan dengan Melaka Kitchen dan sederet dengan butik Ekin dan Mawi tu.

Atas restoran ni travel agensi Andalusia.

Nampak tak butik Ekin dan Mawi? Silalah ingat landmarks ini.

Suasana dalam restoran. Simple jek.

Penuh dengan lukisan

Belakang tu dapur restoran.

Menu restoran ni simple sangat.

Nasi Ayam special : RM12
Nasi Ayam biasa : RM6
Nasi tambah : RM1.50

Masa pelayan tu ambil order, saya tanya, Nasi Ayam Special tu letak apa? Yelah nama pun special, ingatkan ada tambahan menu rupanya Nasi Ayam Special tu ayam dia lebih. Nak tahu lebih dia macam mana, tengok gambar di bawah :

Banyak ayam ditambah rupanya. Boleh makan 2 orang.

Nasi ayam biasa. Portion dia oklah. Sesuai dengan harga dia.

Close up sikit gambar ayam dia. Terliur tak??


 Overall saya rasa nasi ayam ni sedap sebab kicap dia special. Rasa memang lain daripada yang lain. Ayam banyak. Memang puas hati makan dekat sini. Rate untuk restoran ni 4 daripada 5 bintang. Korang kena cuba tau ..

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…