Skip to main content

Lepak Santai @ Dataran Masjid Putra, Putrajaya

Dulu masa mula-mula pindah Putrajaya, selalu lepas balik kerja hari Jumaat tu mesti lepak dengan Encik Suami makan jajan kat dataran Masjid Putra ni. After solat Maghrib, jalan jalan tepi tasik kekonon nak hilangkan rasa penat bekerja selama 5 hari bekerja. Memang dataran ni sesak dengan orang ramai yang bawa anak-anak, tak kurang gak yang berdating, bila azan semua masuk masjid solat.

So macam dah lama tak pergi, minggu ni ajak Encik Suami pergi nak bawa anak-anak berjalan.  Nak release tension kerja, otak dah tepu sebab macam-macam benda terjadi minggu ni.

After parking kereta, tengok kawasan ni makin meriah dengan orang ramai yang bawa keluarga, orang berniaga, siap ada perkhidmatan sewa basikal, escooter, remote control kereta dan motor untuk anak-anak. (RM10 = 20minit), selalunya orang yang berniaga ni takdelah berkira sangat tentang minit tu. Ada giant bubble, rollerblade, basikal dan banyak lagi untuk disewa. Macam macam adalah. Memang heaven sungguh. Jom tengok gambar yang terhasil menggunakan handset cikai ni ..

Kompleks Jabatan Perdana Menteri.



Perkhidmatan sewa giant bubble putrajaya

Roller blades untuk disewa. Best woo.. Try test skill masa budak sekolah dulu ada lagi ke tak.

Pelbagai jenis mainan dijual. 



Kami sewa basikal 3seater ni. Lama gile kut tak kayuh basikal. Best best

So apa kata malam ni korang bawak keluarga gi lepak santai kat sini. Jom .. luangkan masa bersama anak-anak ok!!

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…