Skip to main content

Kisah Minggu Ini.

Pernah baca tak artikel surat suami curang yang diterbitkan oleh Sinar harian (sila klik pada link) tidak lama dulu dan kecoh menjadi viral satu Malaysia sehingga Wardina pun turut memberi response pada surat itu. Pada mulanya memang saya rasa tak patut letakkan kesalahan "isteri tidak pandai berhias" menjadi sebab dan punca utama suami cari yang lain. Kesian pada isteri tersebut kerana menjaga anak yang pada zaman ini, memang susah nak mendidik anak (anak ada 2 sahaja tapi macam ada 4 orang aishh). 

Sehinggalah pada hari ini saya mendengar sendiri luahan seseorang pada saya. Rasa memang nak marah, sebab saya sebagai perempuan dan isteri rasa macam nak mewakili semua perempuan dalam dunia ini nak mengatakan bahawa "penat kut semua nak kena jaga"

Pada minggu ini ada seseorang (lelaki) bertanya pada saya
"Eh perempuan memang tak pandai nak menghias diri selepas kahwin ye"

Telan air liur saya. Perlahan lahan muhasabah diri. Tengok pada diri sendiri dulu. Saya faham, dia bertanya soalan itu merujuk pada isterinya.

"Ermm .. kenapa?" Terkedu saya dibuatnya. Lepas ni aku kena kuruskan badan ni. Aishh. Maybe soalan itu datangnya daripada seorang lelaki, jadi mungkin suami saya juga akan sound saya bila berat badan saya dah bertambah.

"Aku ada masalah la melibatkan hati"

Betul tak apa yang saya tulis dulu, im just too good to solve people problem. Mungkin seharusnya saya belajar bidang psikologi after SPM dulu.
"Kenapa?"

"Aku dah jatuh cinta pada isteri orang"

"Gilerlah kau ni" terkejut dibuatnya (masuk ni dah 2kali lelaki share masalah rumah tangga mengenai isteri masing-masing)

"Isteri orang ni cantik, pandai bergaya dan berhias"

Saya hanya mampu mengeluh panjang. Penat rasanya bila nak dengar masalah rumah tangga orang sebab risau akan jadi pada diri sendiri. Ya Allah minta dijauhkan lah perkara -perkara ini terjadi kepada keluargaku.

"Aku nak kahwin lagi satu la. Lagipun hubungan wanita tu tak berapa baik dengan suaminya. Kau tahu tak syarat-syarat nak kahwin 2?"

Saya memang terdiam. Tak tahu nak cakap apa. Nak je tempeling budak ni. Agaknya dia tak sedar kut yang saya ni perempuan. Aishh ..

"Atas alasan apa kau nak kahwin 2? Sebab isteri kau tak pandai berhias je ke?" .....

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…