Skip to main content

Movie Interstellar by Christopher Nolan


Dah basi kut, tapi still nak review movie yang berdurasi 169minit ni. Mula mula dengar cakap cakap orang mengatakan filem ni best la sesangat, jemari terus menaip pada wikipedia Interstellar . Apakah bendanya Interstellar ni. Kalau nak tahu klik pada link yang di bold kan tu ye. So dah agak agak faham, terus masuk website IMDb. IMDb bagi rate memang power, refer sini . So terus ajak suami gi tengok movie ni sebab ramai sangat review cakap menarik.

Kalau sesapa belajar Mekanik Kuantam di universiti mesti pernah dengar prof cakap yang selama ni kita tahu ada 3D, tapi sebenarnya dunia ni ada banyak dimensi. Pernah dengar tak?? Rasanya bebudak fizik/sains mesti serbu movie ni. Di atas kertas memang ada membuktikan hukum semua benda tu tapi tak pernah dibuktikan. Di dalam filem ini banyak bercerita pasal hukum relativity mekanik kuantum , hukum newton , gragantua , blackhole, wormhole, graviti-masa dan  angkasa lepas. Banyak memanipulasikan mengenai graviti dan masa. So dinasihatkan before sesapa yang tak pernah ambil sains/fizik, better baca sikit pasal ini.

Acctually movie ini yang bagusnya bagi sesapa yang tertanya macam mana peristiwa isra' mijrak Rasulullah. Perjalanan Rasulullah ketika itu boleh jadi bersamaan dengan 1 hari, so daripada segi sains, movie ini dah terangkan.  Boleh merenung kembali betapa kerdilnya manusia berbanding Maha Pencipta. 

Thumbs up movie ni. 1st time tengok movie yang pandai up and down kan mood penonton (mula mula sedih, nervous, excited, gembira, sedih, gembira) and after tengok terus rasa otak penat hehehe.. tak jadi nak 2nd round hari tu untuk tengok Mockingjay. Dinasihatkan sebelum tengok, leh refer rujukan fizik/sains serba sikit. (Boleh klik pada link yang telah disediakan). Seronok tengok movie ni, macam mengimbas zaman belajar dedulu.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…