Movie Interstellar by Christopher Nolan


Dah basi kut, tapi still nak review movie yang berdurasi 169minit ni. Mula mula dengar cakap cakap orang mengatakan filem ni best la sesangat, jemari terus menaip pada wikipedia Interstellar . Apakah bendanya Interstellar ni. Kalau nak tahu klik pada link yang di bold kan tu ye. So dah agak agak faham, terus masuk website IMDb. IMDb bagi rate memang power, refer sini . So terus ajak suami gi tengok movie ni sebab ramai sangat review cakap menarik.

Kalau sesapa belajar Mekanik Kuantam di universiti mesti pernah dengar prof cakap yang selama ni kita tahu ada 3D, tapi sebenarnya dunia ni ada banyak dimensi. Pernah dengar tak?? Rasanya bebudak fizik/sains mesti serbu movie ni. Di atas kertas memang ada membuktikan hukum semua benda tu tapi tak pernah dibuktikan. Di dalam filem ini banyak bercerita pasal hukum relativity mekanik kuantum , hukum newton , gragantua , blackhole, wormhole, graviti-masa dan  angkasa lepas. Banyak memanipulasikan mengenai graviti dan masa. So dinasihatkan before sesapa yang tak pernah ambil sains/fizik, better baca sikit pasal ini.

Acctually movie ini yang bagusnya bagi sesapa yang tertanya macam mana peristiwa isra' mijrak Rasulullah. Perjalanan Rasulullah ketika itu boleh jadi bersamaan dengan 1 hari, so daripada segi sains, movie ini dah terangkan.  Boleh merenung kembali betapa kerdilnya manusia berbanding Maha Pencipta. 

Thumbs up movie ni. 1st time tengok movie yang pandai up and down kan mood penonton (mula mula sedih, nervous, excited, gembira, sedih, gembira) and after tengok terus rasa otak penat hehehe.. tak jadi nak 2nd round hari tu untuk tengok Mockingjay. Dinasihatkan sebelum tengok, leh refer rujukan fizik/sains serba sikit. (Boleh klik pada link yang telah disediakan). Seronok tengok movie ni, macam mengimbas zaman belajar dedulu.

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil