Skip to main content

Resipi Mudah : Nasi Tumis

Anak-anak saya kalau makan nasi memang jenis suka nasi yang berperisa seperti nasi ayam, nasi tomato, nasi minyak (anak sulung panggil nasi kahwin), nasi goreng dan macam-macam lagi la.

Hari tu before balik dari pejabat, pening dah fikir nak masak apa. Dah la jenis tak berapa terer nak masak masakan yang taraf profesional. Tiap-tiap hari masak, sampai hilang idea nak masak apa. Barulah faham,  perasaan mama saya yang setiap hari tanya kami nak makan apa.

Mama : Nak makan apa hari ni?

Kami : Mama masak je apa-apalah, tak kisah. Semua sedap.

Mama : Ish tak membantu betul. Mama dah tak tahu nak masak apa.

So after je mama cakap macam tu, masing-masing mengorder makanan, udang masak sambal la, ikan sumbat la ..

Hari tu saya tanya seorang kakak ni. Sebab dah tak tahu nak masak apa kan.

Kak Ana : Ala sha, masak je nasi tumis senang sangat.

Saya : Nasi tumis?? Macam mana.

Bahan - bahan :


Kayu manis, 
Serbuk kurma, 
Bunga lawang,
 Lada hitam, 
Biji pelaga (Optional)
bawang merah dan putih untuk menumis.
Beras
Air
(Bahan-bahan di atas main agak-agak je dan campak-campak)

Firstly, tumiskan bawang merah dan putih (saya main agak-agak je). Saya tumis dengan mentega supaya nasi rasa sedap berlemak. Tumis dalam rice cooker senang takyah pindah randahkan bahan tumisan tersebut. Lepas dah wangi tu, masukkan bahan-bahan selebihnya. Untuk 2cawan nasi = 1 1/2 sudu besar serbuk kurma. Lepas dah bau harum, baru masukkan beras yang sudah dicuci ye. Lepas masukkan beras dan air, kacau supaya rempah tadi sebati.


Ok, ni lah jadinya nasi tumis. Suami cakap rasa macam nasi arab lak.  Nak sedap lagi, racik halus-halus bawang merah dan bawang putih, goreng hingga rangup dan taburkan atas nasi tadi. Sedap. Anak pun selera makan bertambah.


Makan dengan kari ayam or sambal pun sedap. 

Ok cubalah resipi simple ni. Memang pening dapat anak yang cerewet makan dan asyik nak suruh ibu dia masak je. Pening setiap hari belek menu yang best untuk anak.

Harap dapat membantu.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…