Skip to main content

Last Ep : Back To Reality


Dah nak kena balik KL. Sekejap je rasa. Tapi sebelum balik mestilah pekena Nasi Kukus dulu kan? Tapi kat sini dont worry memang banyak restoran/warung/gerai yang jual nasi kukus ni. 

Sebab on the way balik KL, kiteorang cari je mana-mana gerai yang jual nasi kukus. Maka ter'stuck' kat warung Kak Zie di Paya Mengkuang.

Kalau macam ni punye banyak, leh kongsi 2 orang.

Besar sungguh ayam ni. Harga?
RM6.50 je.

Anak saya makan Nasi Sup.
(Nasi, timun, telur dadar, sambal belacan)
dan

Sup daging. 

Setelah selesai makan, maka saya drive balik Kuala Lumpur. Cuaca hari tu memang mendung. Hujan turun di beberapa tempat (dah macam penyampai berita cuaca RTM). Highway arah ke Pantai Timur dah mula sesak, tapi nasib baik highway arah Kuala Lumpur okay lagi.

Masa drive, Encik Suami minta berhenti di RNR Temerloh. Tanya dia kenapa. Rupanya dia nak makan Gulai Tempoyak Ikan Patin. Ok, Saya memang terkejut sebab dia memang tak suka makan tempoyak. Tanya dia macam mana pula dia boleh teringin nak makan. Encik Suami cakap Gulai Tempoyak Ikan Patin kat RNR Temerloh memang sedap.

Sampai je RNR Temerloh memang banyak gerai yang jual makanan ini. Pilih sahaja. Dek kerana saya masih kenyang makan Nasi Kukus tadi, saya hanya makan lauk je. Rasa?? Memang sedap. Tak payah susah nak pergi Temerloh cari restoran yang menawarkan harga mahal, kat RNR Temerloh je dah ada.

Ikan Patin Tempoyak
Harga ikut jenis ikan patin.
Ikan Patin Sangkar = RM7
Ikan Patin Buah = RM12

 Selepasa makan, meneruskan perjalanan pulang. Cuaca memang gelap padahal baru jam 5 petang. 

Bye bye Kemaman. Hingga jumpa lagi. 
InshaAllah.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…