Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai.

Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pernah try ialah Kedai Keropok Lekor Delima.

Tip : Dari bandar Kemaman ke Cherating, kedai ni betul-betul sebelah stesen Shell (belah kiri)

Kami pun anak beranak terjah warung ni. Nasib tak ada orang yang duduk makan situ kebanyakkannya semua bungkus bawa balik.

Kedai biasa je tau. Tapi keropok lekor paling terbaik dan paling ramai orang datang. Artis pun ramai singgah sini (tengok tokey dok frame gambar artis yang datang kedai dia)

Gebus, dengan padanan sos cili yang dibuat sendiri sedap hingga terpaksa order untuk 2nd round. Nampak tak betapa rakusnya?? Anak-anak saya memang feveret keropok lekor ( cover cover cover ). Makan sambil bertemankan lembu yang meragut rumput di kampung. Village view bahasa standardnye kihkih

Sata 


Rupa sata. Acctually sata yang terbaik adalah di Pak Aziz Sata. Tu memang terbaik. Tapi sebab tujuan nak makan keropok lekor maka di sinilah tempatnya. Dah kenyang, budak budak pun dah full recharge jom kita ukur jalan. 

Apa yang ada kat Kemaman ni ye?

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil