Sarapan Pagi di Kemaman

Kalau sesapa tinggal di Kemaman atau yang datang ke sini, mesti pernah terdengar ke'famous'an Kopitiam Haipeng kan?. Ramai jugak yang update blog cerita mengenai ke'best'an kopi dan toasted bun mereka.

Tapi kali ni saya nak cerita mengenai Kopitam Sukiyang by Haipeng. Kenapa 'by haipeng'?? Sebab mereka adik-beradik. Kenapa buka cawangan nama lain? Menurut cerita gosip yang tersebar luas seantero Kemaman, adik beradik ni bergaduh maka berlakulah pecah 2 kopitiam ni. 

Ok takyah gaduh-gaduh lagi, mari kite pekena kopi dulu.

Kalau Haipeng Kopitiam ada 1 cawangan, tapi Sukiyang ni dah buka 2 cawangan kedai yang lebih besar daripada Haipeng. Maybe nak tunjukkan kehebatannya. Kedai ni dirasmikan oleh Menteri Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek. Hebat gitu. (Aishh jangan gaduh-gaduh maaa).

Alamat Kafe Sukiyang.

Buku menu punyalah besar. Jelas sebutir sebutir tulisan.

Antara menu yang ada :



Menggunakan istilah BREAKFAST LIKE A KING maka mulalah sesi mengorder makanan yang glamer di sini.

Nasi Lemak Tongkol. Yeayy dapat gak merasa nasi lemak tongkol. Padahal nasi lemak biasa letak ikan tongkol je pun.

Teka apa ada dalam bekas ni??

Ok betul 10 markah = telur separuh masak.

The Famous Toasted Bun.

Menyelerakan. Ibu yang nak makan tapi anak yang balun sampai 3 keping. Dia cakap sedap. Memang pun sedap. Roti lembut, kaya dan mentega tak kedekut. Itu yang penting. Melimpah ruah.

Garlic bread. Sedap lagi. 
Garlic tu memang mereka saje je potong kasar. 
Sedap sedap sedap.

Mee goreng.

Tekstur mee dia lain daripada mee lain. Maybe buat sendiri.
Rasa biasa je.

Kopi O For Me

Kopi Susu For Encik Suami.

Untuk anak-anak, mempersembahkan 
Jeng jeng jeng .....
"BLACK & WHITE CONNECTION" 
 Memang sedap. 
Budak -budak siap kedekut nak share dengan ayah dan ibu.
Sabo jelah.
Terpaksa buat trick 
"Eh abang kat sana tu apa?" 
Anak toleh tempat lain, terus je capai dan minum
Kihkih.

Kalau nak beli kopi dia pun boleh.
Tak silap 500gram : RM17.90
Boleh beli sampai berkilo kilo.


Suasana dalam kopitiam. 
Selesa.
Benda yang paling dititikberatkan sebab anak jenis tak boleh duduk diam.

Ada biskut kelapa harga RM7.90 sekotak dan kopi untuk dijual.
Dikeluarkan sendiri oleh Kopitiam Sukiyang.

Harga adalah harga standard kopitiam lain. 
Bagi saya toasted roti dan garlic bread tu memang sedap. 
Bagi bintang nak??
3.5/5
(Double clap)

Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil