Skip to main content

Sarapan Pagi di Kemaman

Kalau sesapa tinggal di Kemaman atau yang datang ke sini, mesti pernah terdengar ke'famous'an Kopitiam Haipeng kan?. Ramai jugak yang update blog cerita mengenai ke'best'an kopi dan toasted bun mereka.

Tapi kali ni saya nak cerita mengenai Kopitam Sukiyang by Haipeng. Kenapa 'by haipeng'?? Sebab mereka adik-beradik. Kenapa buka cawangan nama lain? Menurut cerita gosip yang tersebar luas seantero Kemaman, adik beradik ni bergaduh maka berlakulah pecah 2 kopitiam ni. 

Ok takyah gaduh-gaduh lagi, mari kite pekena kopi dulu.

Kalau Haipeng Kopitiam ada 1 cawangan, tapi Sukiyang ni dah buka 2 cawangan kedai yang lebih besar daripada Haipeng. Maybe nak tunjukkan kehebatannya. Kedai ni dirasmikan oleh Menteri Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek. Hebat gitu. (Aishh jangan gaduh-gaduh maaa).

Alamat Kafe Sukiyang.

Buku menu punyalah besar. Jelas sebutir sebutir tulisan.

Antara menu yang ada :



Menggunakan istilah BREAKFAST LIKE A KING maka mulalah sesi mengorder makanan yang glamer di sini.

Nasi Lemak Tongkol. Yeayy dapat gak merasa nasi lemak tongkol. Padahal nasi lemak biasa letak ikan tongkol je pun.

Teka apa ada dalam bekas ni??

Ok betul 10 markah = telur separuh masak.

The Famous Toasted Bun.

Menyelerakan. Ibu yang nak makan tapi anak yang balun sampai 3 keping. Dia cakap sedap. Memang pun sedap. Roti lembut, kaya dan mentega tak kedekut. Itu yang penting. Melimpah ruah.

Garlic bread. Sedap lagi. 
Garlic tu memang mereka saje je potong kasar. 
Sedap sedap sedap.

Mee goreng.

Tekstur mee dia lain daripada mee lain. Maybe buat sendiri.
Rasa biasa je.

Kopi O For Me

Kopi Susu For Encik Suami.

Untuk anak-anak, mempersembahkan 
Jeng jeng jeng .....
"BLACK & WHITE CONNECTION" 
 Memang sedap. 
Budak -budak siap kedekut nak share dengan ayah dan ibu.
Sabo jelah.
Terpaksa buat trick 
"Eh abang kat sana tu apa?" 
Anak toleh tempat lain, terus je capai dan minum
Kihkih.

Kalau nak beli kopi dia pun boleh.
Tak silap 500gram : RM17.90
Boleh beli sampai berkilo kilo.


Suasana dalam kopitiam. 
Selesa.
Benda yang paling dititikberatkan sebab anak jenis tak boleh duduk diam.

Ada biskut kelapa harga RM7.90 sekotak dan kopi untuk dijual.
Dikeluarkan sendiri oleh Kopitiam Sukiyang.

Harga adalah harga standard kopitiam lain. 
Bagi saya toasted roti dan garlic bread tu memang sedap. 
Bagi bintang nak??
3.5/5
(Double clap)

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…