Skip to main content

Terbang Dengan Mas Airlines Ke Kuantan Je Pun

Lama rasanya kami sekeluarga tak pergi bercuti. Memang failed la nak jadi traveller blogger. Paling tepat keluar daerah Kuala Lumpur tu. Keadaan tidak mengizinkan dan kewangan pun tak mengizinkan kihkih. Sebab En Suami cakap tahun ni tahun berjimat cermat. Yolah tu !!! So saya pun dah agak bosan rasanya, punggung dah panas kat rumah (dasar tak boleh duduk diam gamaknya), mulalah jari ku yang gebu ni membuka semua laman web airlines. Nak dijadikan cerita Encik Suami tak balik almost 3week sebab on call duty, so carilah tiket yang paling murah nak berjalan before puasa(jenis tak suka drive). Pilihan yang ada : 

1. Kuantan (Mas Airlines, Malindo Air, Fireflyz)
2. Kertih (Mas Airlines, Malindo Air, Fireflyz)

(Kertih semua sold out. Ambil Kuantan jelah.)

Ni je yang ada sebab Air Asia tak de touchdown mana-mana destinasi di atas. Dapat tarikh 11Jun jam 2205, perfect time seminggu sebelum puasa. Mas Airlines keluarkan harga promo 1 Dewasa 2Kanak-kanak = RM216 ke Kuantan. Terus grab baru beritahu Encik Suami kihkihkih. Nampak tak trick isteri macam mana. Alhamdulillah. Acctually dah 2 kali dapat tiket murah pergi Kuantan, grab dan cancelled (please dont ask why, emergency case, tak ada rezeki).


Keluarga saya mesti akan cakap "Yelah orang tu mana nak naik lain, mesti MAS" kihkih.. nak buat macam mana dah rezeki memang asyik dapat tiket murah je berbanding company airlines lain. Kami kan duta MAS (berangan jelah ye puan sha)

 Sampai Kuantan pukul 2300 after dah ambil bagasi. Check in dekat Hotel Budget : Hotel Kosma (1 malam = RM60 je) sesuai dengan istilah destinasi budget. Keadaan bilik ok, yang penting bilik air memang bersih (memang dah spesis memang tak boleh kalau bilik air tak sempurna, boleh mengamuk jadinya). 

Pagi Jumaat tu, breakfast sekitar bandar. Bandar tenang. No traffic jammed. Waa bestnye macam ni.


After breakfast ala kadar, kami pusing-pusing bandar Kuantan. Banyak kedai tak buka lagi. Kedai mamak banyak lah. Pekena Nasi Lemak terus pecut ke Teluk Cempedak. 

Ok until next entry. Coming soon. 



Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…