Skip to main content

Kerja Part Time

Bulan ramadhan kali ni, macam biasa macam tahun-tahun lepas. Harap amalan makin bertambah. Niat. Moga memperoleh kesihatan yang terbaik moga dapat menambahkan amalan. Ameen.

Cuma 2minggu pertama bulan ramadhan, En Suami tak balik. On call duty. Pasrah. Flat terus bila sampai rumah. Nasib lauk untuk makan malam dah masak time sahur. Bijak tak?. Sebab jenis tak pandai masak, so bangun sahur terus masak main dishes. So bolehlah rasa sedap ke tak lauk tu, cukup garam dan perencah ke tak. Kalau masak waku petang, sah sah hancur sebab jenis tak pandai nak sukat, Lepas masak, masuk dalam fridge, balik kerja panaskan sahaja. Sayur je masak petang tu. Kalau sayur malas nak masak, potong je timun jadikan ulam. Nasib anak-anak jenis semua pemakan sayur. Punyalah malas. Hahaha.. honestly memang penat bila sampai rumah. Train lebih crowded time puasa ni. Dan seperti biasa sah sah tak ada tempat duduk. 


Bila duduk-duduk sahaj mulalah rasa macam nak buat kelainan bulan ni. Tiba-tiba rasa macam nak berbisnes. Padahal sebelum ni ada je jual every month, tapi kali ni saje nak try market time raya. Encik Suami la punye idea. Dia memang kalau time bagi idea, laju. Yang nak melaksanakannya terpaksalah PA dia yang sorang ni yang bertungkus-lumus. Nasib idea dia memang bernas walaupun gigihla juga nak mengangkut barang. Terima kasih pada sesapa yang membeli dan jadi peminat setia. Moga Allah murahkan rezeki kalian.

Kerepek gunting udang.

Memang benda ni ada je stock kat rumah, sebab kengkawan rajin order. Mula-mula memang tak minat nak buat kerja macam ni, tetiba jadi minat lak. Oklah tolong menolong orang kampung yang produce benda ni. Lagi pun memang sedap sangat sebab memang rasa udang. Kalau tak sedap, memang tak berani nak jual. Terima kasih sekali lagi pada sesiapa yang beli. Lepas raya pun ada tempahan lagi, nampaknya balik kampung nanti kena singgah ambil stock baru.

Oklah tu aje.
Jumpa lagi.
xoxo

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…