Skip to main content

Bila Penginapan Ditaja : Hotel Melia, Kuala Lumpur


Minggu ni cuti terus sampai Aidiladha. Suami ajak ikut dia pergi training di Hotel Melia, Kuala Lumpur. So here we are, stuck in the middle of city. Depan Berjaya Times Square dan belakang Plaza Low Yatt. Time ni je dapat berdating dengan keluarga lama, so biarlah cuti tinggal sedikit pun janji family first. Lagipun this week cuti sekolah, biarlah budak-bidak bersuka ria before musim exam nanti.

Jom explore Hotel Melia ....

Kawasan lounge. Siap ada piano. Ini terletak di bahagian lobby atau lebih dikenali sebagai The Level.

Jalanraya memang sesak. Dengan tourist bas, public transport dan kereta.

Bilik kami terletak di level 1. So faham-faham jelah, view tak berapa nak cantik. Bilik comfortable. 


Bathroom clean checked.
Cuma tak best, kalau sesiapa nak buang air besar/kecil semua kena beristinjak guna tisu. Takde paip air berdekatan dengan bowl toilet tu.
Failed sungguh macam ni.

Menarik packaging.

Jajan.

Nescafe & tea as usual.

Kami dapat voucher RM60 sehari untuk makan di The Kitchen.
Bertuah betul siapa yang check in Hotel Melia sehingga 31 Disember ni.

The Kitchen

Romantik 

Freshly baked. Panas. 
Roti ni sedap. Anak siap request nak bawa balik.
Aduyaii

Pancake dan maple syrup + homemade strawberry jem

Breakfast ala orang timur tengah.
Maybe sebab ramai guest datang dari sana.

2nd round ambil roti.
Overall hanya roti je menepati citarasa. 
Pasta tawar. 
Rasanya chef kat sana kena improvekan skill sikit.

View waktu malam. Oklah sebab dapat bilik level rendah.
Kalau tinggi confirm lagi cantik.


Ingat tak voucher free RM60 tu.  Ini yang saya order Sandwich turkey + fun fries : RM32.90. Anak saya order Steam Chicken Rice dan seperti biasa tak dapat nak ambil gambar sebab dah huru hara bebudak berdua ni buat restoran tu, dah macam dapur sendiri. Tapi memang sedap, harga pun sedap hehehe.. 

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…