Skip to main content

Trip Ke Kundasang : Lunch di Salt & Pepper, Kota Kinabalu

Keluarga saya bercadang untuk bercuti pendek 3hari 2malam di Kota Kinabalu dan Kundasang. Maka masa berbincang dan semua setuju, maka terus sahaja jari laju menempah tiket kapal terbang.

Maka hari yang ditunggu sampai, maka saya tunggu mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Adik - beradik saya dan ayah mama sampai lebih kurang 12 tengah hari, maka perut pun berkeroncong. Setelah urusan kereta sewa mereka selesai, maka terus sahaja memandu ke Metrotown sebab di sana banyak restoran. 

Punyalah sesak masa itu. Tempat letak kereta memang penuh, maklumlah hari Jumaat. 

Maka kami pilih Restoran Salt Pepper. Kenapa pilih restoran ini? Sebab saya baca sebuah blog traveller yang saya suka, mengatakan makanan di sini sedap.


Harga makanan sama macam harga di Labuan. 
 
Setelah urusan memilih menu selesai, maka seperti biasa sembang menyembang. Kecoh sekejap lah restoran itu.

Maka mula-mula minuman sampai, tapi salah dan ada yang langsung tak dihantar sampai habis makan. Sedih. Padahal memang tulis satu persatu menu di atas kertas.

Adik saya pilih Laksa Sarawak.

Rasa? Biasa sahaja. Sedikit kecewa.

Nasi Ayam Penyet.
Oklah rasanya. Sedap.

Close up sikit gambar ayam.

Tak ada dalam gambar ialah mee sizzling yang mama saya order. Memang kecewa sangat sebab sangatlah manis kuahnya. Memang tak boleh telan.

Nasib ada air ini, dapatlah mengubat kekecewaan sikit.

Memang kecewa habis pada restoran ini. Menu dah tulis, tapi berulang kali kena pastikan ada. 3 minuman kami tak sampai. Sedikit kelam kabut restoran ini. Mungkin kena betulkan dari segi servis. 

Alhamdulillah kenyanglah perut, maka kami tanpa lengah terus ke destinasi sebenar, Kundasang. Tinggalkan memori mengecewakan di restoran ini.

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…