Skip to main content

Bila Budak Bandar Balik KL


AMARAN KERAS : Post ini akan mengandungi banyak gambar makanan yang menyelerakan.  Perempuan mengandung tidak digalakkan baca,  mengidam nanti susah pulak suami mencari. 

Tahun lepas balik semenanjung selama 17 hari.  Seminggu sebelum balik tu siap cakap dekat Encik Suami lagi,  17 hari balik,  nak makan 17 jenis makanan.  Yelah masa mengandung kat Labuan,  banyak tak dapat.  Sadis betul.  Pilihan di sini agak terhad.  Maka balik 17 hari tu,  kami menjelajah kawasan sekitar mencari makanan.  Hahaha dah macam apa je.  Memenuhi aktiviti seharian la katakan.  

Day 1 : 
Makanan : Satay Willy
Tempat : Medan Selera Sg Ramal,  Kajang. 
Memang sedap.  Dekat Labuan tak dapat sate sesedap ni. 

Day 2 :
Makanan : Mee Udon,  Sushi,  Udang Tempura,  (Japanese Cuisine) 
Tempat : Restoran Miyagi,  Bangi

Day 3 :
Makanan : Nasi Kandar Haseena Maju
(lawak tul,  nasi kandar ni memang teringin sangat sebab peria goreng rangup mamak ni memang heaven dan ayam masala dia memang terbaik) 
Tempat : Bandar Seri Putra

Day 4 : 
Makanan : Beef cheese nachos & Chicken Wings with rice.  Sos memang superb
Tempat : Restoran Uncle Ron,  Strand Damansara. 

Day 5 :
Makanan :
Gambar Atas : Strawberry celup coklat. 
Tempat : Cameron Highlands. 

Gambar Bawah : Gambar nasi lemak cheesecake tu saje tepek,  padahal tak sanggup makan. Tapi sebab rare,  wajib diambil gambarnya.  Makan kek disebelahnya je 
Tempat : Boh Plantations,  Cameron Highlands

Day 6 :
Makanan :
Gambar Atas :  Scones 
Tempat : Boh Plantation,  Cameron Highlands

Gambar Bawah : BBQ dengan family in laws dalam cuaca sejuk.  

Day 7 :
Makanan : 
BBQ dengan my family

Day 8 :
Makanan : Milo Dinasour,  teh ais,  teh o ais,  roti nan ayam tandoori
Lokasi : Kedai Mamak
Sebenarnya lebih kepada misi untuk melepak di kedai mamak. Rindu haha. 

Day 9: 

Makanan : Korean Cuisine 
Tempat : IOI Mall,  Putrajaya

Day 10 :

Makanan : Arabian Cuisine
Tempat : Putrajaya 
Labuan ini tak ada restoran yang betul betul makanan arab. Kalau ada orang jual nasi arab,  nasi arab = nasi beriani.  Sedih. 

Day 11 :
Makanan : Mee Sizzling 
Tempat : Medan Selera Tesco,  Bandar Puteri


Day 12 : 

Makanan : Of course la IKEA kan 
Tempat : IKEA,  Cheras
Lengang je sebab pergi masa orang KL bekerja. 


Day 13 :
Makanan : Butterscotch latte and cake
Tempat : Secret Recipe,  PPUM
Misi dating dengan kawan. 

Day 14 : 
Makanan : Nasi Kerabu Daging Bakar Mok Su
Tempat : Gate 1, Putrajaya. 

Day 15 : 
 Gambar Atas : Shellout 
Tempat : Rumah sis in laws

Gambar Bawah : Mango cheesecake. (Ditaja) 
Sedap.  H.H littlebaker buatkan.  Boleh contact kat 012 935 7395 untuk tempahan.  Bukan setakat mango cheesecake dorang boleh buat, brownies,  pelbagai cake.  Penghantaran tertakluk sekitar Bangi, Putrajaya.  

Day 16 : 
Makanan :
Gambar Atas :  Western Cuisine
Tempat : Men'ate Steakhouse,  Bangi

Gambar Bawah : Goreng pisang cheese
Tempat : Cafe Kopi xoxo,  Bangi

Day 17 :

Makanan : Indonesia Cuisine
Tempat : Restoran Wong Solo, Bangi. 

Alhamdulillah atas segala rezeki yang Allah berikan. Aamin ya rabbal alamin.  Pulang ke semenanjung alhamdulillah semua urusan dapat diselesaikan. Checklist semua ber'tick'. Bercuti dengan kedua dua keluarga,  dapat luangkan masa bersama.  Dah jauh ni memang susah nak jumpa semua.  So korang yang keluarga berada dekat tu,  rajin rajinlah jenguk ye.  Hargai masa yang ada.  

Mood : rindu nak balik semenanjung nak tengok bangunan tinggi tinggi

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…