Skip to main content

Hobi Baru Suri Rumah Sepenuh Masa


Masa balik semenanjung tahun lepas,  sempatlah melawat Taman Teknologi Mardi.  Memang cantik dengan banyak pokok herba,  bunga.  Disusun dengan kemas. 
Cantik kan?  Ada banyak lagi gambar taman,  tapi malas nak upload. 

Maka sejak balik ke Labuan,  jiwa jadi kacau.  Hahaha bukan kacau apa,  kacau nak buat hobi baru.  Tambahan pulak jiran sebelah menyebelah dua-dua hobi berkebun.  Haishh tak boleh jadi.  Tak mahu kalah,  nak cantik gak.  Jiran-jiran banyak kongsi pengetahuan.  Maka kiranya jadi terpengaruhla.  Asal buat mesyuarat tepi pagar je cerita pasal pokok.  Mana boleh jadi kan.  

Alkisahnya tiap - tiap minggu pergi Pasar Tani yang terletak di Labuan Walk.  Orang lain pergi pasar tani beli ayam,  sayur,  buah,  kuih tapi saya mencari pokok.  Banyak duit hangus di situ.  Redha demi hobi baru. 
Macam - macam pokok dijual di pasar tani.  Jadi teruja plak.  Tanah untuk dijual pun ada. 
Maka bermula lah episod menanam.  

Gambar Atas : Kaktus.  
Gambar Bawah :  tak tahu bunga apa.  Yang pasti,  bila ada matahari dia kembang cantik warna kuning. 

Gambar Atas : Bunga kertas.  Ada 3 jenis warna putih,  merah,  pink.  3 pasu nak kena bela. 

Gambar Bawah : bunga di paling senang nak tanam.  Cucuk je kat tanah.  Tak perlu penjagaan rapi.  Tapi tak tahu nama apa. 

Pokok cili

Gambar Atas : Pokok Pandan 
Gambar Bawah : Pokok Bendi. 

Gambar Atas : Pokok Labu 
Gambar Bawah : Pokok Limau Purut

Gambar Atas : Pokok Kari 
Gambar Bawah : Serai. 


Arnab dulu tu dah besar.  Ini tak mesra camera.  Jual mahal. 

Minggu ni nak tambah koleksi.  Seronok tanam pokok,  lebih - lebih lagi pokok bunga.  Bila dia kembang tu,  macam jadi terapi. 
Harap berkekalan. 

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…