Resipi Mudah Cinnamon Rolls



Hari tu bosan - bosan kat rumah.  Tengok dapur. Dalam kepala asyik fikir nak buat makanan apalah petang ni. Budak kecik tu lena pula tidur.  Tetiba teringin nak makan cinnamon rolls.  Tapi takut kalau buat tak jadi.  Maklumlah amatur.  Gigihkan juga la buat sebab teringin punya pasal. Tapi seriously memang senang rupanya nak buat cinnamon rolls ni.  

Bahan - bahan :

Bahan A 

3/4 cawan susu segar
1/4 cawan marjerin - suhu bilik. 

Bahan B

3 1/4 cawan tepung gandum
1 paket instant yis (saya guna jenis mauripan) 
1/4 cawan gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan air
1 biji telur

Inti : 

1 cawan gula perang
1 sudu besar serbuk kayu manis / cinnamon
1/2 cawan marjerin. 

Cara - cara :

* Panaskan Bahan A.  Kacau rata marjerin sehingga marjerin cair.  Ketepikan sehingga suam. 

* Satukan 2 1/4 cawan tepung + yis + gula + garam.  Kacau rata.  Kemudian masukkan air + telur + Bahan A.  Kacau sehingga sebati. 

* Tambahkan baki tepung tadi,  sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati. 

* Uli bancuhan tadi selama 5 minit sehingga semuanya sebati.  Kemudian doh ditutup dengan kain basah dan direhatkan selama 10 minit.  

* Mangkuk lain,  satukan Bahan C 

* Doh yang direhatkan 10 minit tadi,  bentukkan doh sehingga menjadi empat segi.  Ketebalan ikut suka hati.  Tapi jangan tebal sangat,  nanti tak sedap. Sapukan Bahan C pada doh. 

* Gulungkan doh tadi.  Kemudian lekatkan hujung doh dengan sedikit air supaya tidak terbuka nanti. Dan potong. 

* Susunkan doh tadi ke dalam loyang.  Pastikan loyang telah disapukan dengan marjerin.  Dan biarkan selama 30 minit atau doh sudah naik sehingga sekali ganda. 

* Panaskan oven 190°c. Bakar selama 20 minit atau sehingga bertukar warna keperang perangan. 

Maka hasilnya seperti gambar di atas.  Oklah untuk pertama kali cuba.  Senangkan?  Memang mudah sangat. Cuba tau!  





Popular posts from this blog

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Kelantan : Maggi Tiram Pok Weil