Skip to main content

Resipi Mudah Cinnamon Rolls



Hari tu bosan - bosan kat rumah.  Tengok dapur. Dalam kepala asyik fikir nak buat makanan apalah petang ni. Budak kecik tu lena pula tidur.  Tetiba teringin nak makan cinnamon rolls.  Tapi takut kalau buat tak jadi.  Maklumlah amatur.  Gigihkan juga la buat sebab teringin punya pasal. Tapi seriously memang senang rupanya nak buat cinnamon rolls ni.  

Bahan - bahan :

Bahan A 

3/4 cawan susu segar
1/4 cawan marjerin - suhu bilik. 

Bahan B

3 1/4 cawan tepung gandum
1 paket instant yis (saya guna jenis mauripan) 
1/4 cawan gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan air
1 biji telur

Inti : 

1 cawan gula perang
1 sudu besar serbuk kayu manis / cinnamon
1/2 cawan marjerin. 

Cara - cara :

* Panaskan Bahan A.  Kacau rata marjerin sehingga marjerin cair.  Ketepikan sehingga suam. 

* Satukan 2 1/4 cawan tepung + yis + gula + garam.  Kacau rata.  Kemudian masukkan air + telur + Bahan A.  Kacau sehingga sebati. 

* Tambahkan baki tepung tadi,  sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati. 

* Uli bancuhan tadi selama 5 minit sehingga semuanya sebati.  Kemudian doh ditutup dengan kain basah dan direhatkan selama 10 minit.  

* Mangkuk lain,  satukan Bahan C 

* Doh yang direhatkan 10 minit tadi,  bentukkan doh sehingga menjadi empat segi.  Ketebalan ikut suka hati.  Tapi jangan tebal sangat,  nanti tak sedap. Sapukan Bahan C pada doh. 

* Gulungkan doh tadi.  Kemudian lekatkan hujung doh dengan sedikit air supaya tidak terbuka nanti. Dan potong. 

* Susunkan doh tadi ke dalam loyang.  Pastikan loyang telah disapukan dengan marjerin.  Dan biarkan selama 30 minit atau doh sudah naik sehingga sekali ganda. 

* Panaskan oven 190°c. Bakar selama 20 minit atau sehingga bertukar warna keperang perangan. 

Maka hasilnya seperti gambar di atas.  Oklah untuk pertama kali cuba.  Senangkan?  Memang mudah sangat. Cuba tau!  





Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…