Skip to main content

Nasi Jagung Untuk Anakanda



Anak saya ni bermusim.  Kalau masa musim dia nak makan banyak,  memang banyak.  Tak perlu nak suruh.  Balik sekolah terus terpa meja makan, nak makan.  Tapi kalau masa musim tak nak makan,  mulalah macam-macam alasan dia bagi. Maka pening ibu nak fikir masakan yang perlu dibuat.  Disebabkan mee kuning,  spagethi dan mihun tak ada stok, maka terhasillah Nasi Jagung ini.  

Tak pernah buat pun.  Maka kita cuba.  


Bahan -bahan:

1 ½ cawan beras
½ cawan susu cair
1 cawan jagung (corn kennels)  
nak lebih pun boleh
daun pandan
1 batang serai
Garam dan gula 

Bahan untuk ditumis :

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga 
2 kuntum bunga cengkih
2 sudu marjerin

Cara - cara : 

* cairkan marjerin dan tumis semua bahan-bahan tumisan sehingga kekuningan dan naik bau. 

*Alihkan bahan tumisan ke dalam rice cooker.  Masukkan beras,  susu cair,  daun pandan,  serai,  gula, garam dan jagung ke dalam rice cooker.  Gaul sehingga sebati.  Kemudian masukkan air.  Ini agak-agaknye sebab lain beras,  lain sukatannya. 

Maka siaplah nasi jagung.  Tadaaaa..  Sedap dan berlemak.  Senang sangat nak membuatnya. 

Kalau ada bawang goreng,  boleh buat hiasannya. 

Nasi Jagung ini sesuai dimakan dengan ayam goreng rempah,  ayam masak merah dan acar timun.  

Tapi hari tu,  sebab pagi-pagi dah keluarkan sotong,  maka masaklah sambal sotong


Alhamdulillah laju sahaja mereka makan.  

Maka ibu-ibu yang mempunyai anak cerewet makan,  dont give up okay.  Teruskan memasak dan cari idea baru.  Anggap sebagai satu cabaran dalam membesarkan anak. 

Popular posts from this blog

Mengunyah Keropok Lekor & Meratah Sata di Kemaman

Dari Teluk Cempedak naik ke atas ke Kemaman. Perjalanan dari Kuantan ke Kemaman adalah lebih kurang 50minit dengan pecutan sederhana. Kereta kecil ada hati nak tekan minyak sampai lantai. Kami bermalam di kuarter suami. Jimat jimat. Memang tak keluar belanja pergi sini. Waa dah lama tak pergi sini. Rindu rindu nak tengok pantai cantik, nak makan keropok lekor fresh yang dorang uli-uli lepas tu terus campak masuk dalam kuali untuk goreng memang best berbanding beli masuk fridge dan goreng, lain rasanya. Nak makan nasi minyak (popular breakfast di sini), sata (benda wajib kalau tak jangan datang pantai timur), nasi kukus (sini memang banyak giler restoran/warung jual nasi kukus), Nasi lemak ikan tongkol, kan kan mana pernah jumpa nasi lemak ikan tongkol kalau tak kat sini. Haaipp apasal semua makanan ni. (Geleng kepala Encik Suami kalau baca ni). Sampai pun dah petang, so meh kita jenguk kedai yang terbaik untuk makan keropok lekor dan sata. Suami cakap keropok lekor paling sedap dia pe…

Hot Spring Water Park Pedas, Negeri Sembilan

Kalau tahun lepas kami ke Hot Spring Sg Klah, destinasi pilihan kali ni ialah ke Hot Spring Pedas,Negeri Sembilan. Nak ke sana, kami ikut PLUS exit Pedas Linggi. After tol Pedas Linggi, belok kiri, jalan terus sampai jumpa 1st roundabout ambil pukul 3, jalan sampai jumpa 2nd roundabout ambil pukul 12, jalan terus nampak signboard belah kiri tulis Water Park Hot Spring Pedas . Dari tol Pedas Linggi kira-kira 22km untuk sampai ke destinasi. Harap maklum nak beritahu memang takde signboard after tol tu, so just belok kiri. Sepanjang perjalanan silalah perhatikan papantanda yang ada.

Tip 1 : Exit Pedas Linggi. After tol, belok kiri
Tips 2 : Perhatikan papan tanda sebab tak banyak papan tanda mention Waterpark Hot spring Pedas.
Tips 3 : Mesti jumpa 2 bulatan / roundboard baru akan sampai ke destinasi kalau ikut exit Pedas Linggi.
Waterpark ini dibuka setiap hari kecuali hari Selasa.


Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat
RM 10.00 = 135cm ke atas RM8.00 = 85cm - 135cm
Sabtu, Ahad dan Cuti Sekolah
RM 12.0…

Apa Makanan Menarik di Labuan Selain Seafood?

Kalau tanya saya, tempat makan mana yang menarik hati di Labuan ini selain makan seafood, saya akan beritahu 2 restoran/kedai ini. Menambat hati sangat dan memang menjadi pilihan. Sebenarnya banyak kedai makan di Labuan ini tapi setakat ini biarlah saya beritahu yang 2 ini. 
1. Raff Restoran 
Restoran ini memang sentiasa penuh dengan pelanggan tidak kira pagi atau petang. Ada 2 cawangan satu Raff Deepsea restoran dan Raff Restoran (sebelah tokong cina).
Waktu Operasi : 7pagi - 3 atau 4 petang Hari : Setiap hari kecuali diberitahu Signature Dish : Daging Masak Hitam. Lokasi : Trademark sebelah tokong cina, jalan Kemajuan.
Disebabkan waktu ini, kami pergi untuk minum pagi makan saya akan order makanan kegemaran saya iaitu Laksa Sarawak. Orang Sarawak yang kalau rindu nak makan laksa sarawak, bolehlah menjengah ke restoran ini. Cukup rasa, cukup lemak, tak kedekut udang, memang boleh hilanglah rasa rindu kampung halaman tu. Ada juga mee kolok. Mee kolok ini hanya dihidangkan pada hari S…